Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. ‘Wat doen we met die halve prei in de groentenla?’, vroeg Stella zich af.
Uien in groentenla krijgen regelmatig bezoek van neef Look
Voor een lekkere salade van verse spinazie, avocado had ik nog een -beetje- prei nodig. Bij de groenteman waren alleen maar flinke jongens te krijgen. Wat deed ik nu met het restant? Ik besloot tot een vlucht naar voren: nog meer prei kopen en verwerken in een ovengerecht van kabeljauw, prei en kerrieroom. Dat werd smullen!
Prei is net geen basis ingrediënt in mijn keuken maar de uien in mijn groentenla krijgen vaak bezoek van hun neef. Ze zijn allebei lid van de familie Look. Of het zoals nu een ingrediënt voor de salade is of voor in de wok samen met Aziatische ingrediënten, prei is voor alles een smaakvolle gast.
Prei is super gezond
Én super gezond bovendien. Zo’n beetje alle B-vitamines komen er in voor om maar te zwijgen over de grote hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is prei rijk aan kalium, vitamine K en zink. En dan houd ik de waslijst stoffen die erin voorkomen voor het gemak maar even kort. Een aantal geraadpleegde websites maakt ook melding dat prei ‘heilzaam’ zou zijn voor kanker (er zit een ontstekingsremmer kaempferol in). Maar dat vind ik altijd een boude bewering.
Wel jammer dat ik het stuggere groen van de prei grotendeels weggooi, want daar zit nu juist de grootste hoeveelheid van die stoffen in…. Zoals zo vaak het geval is (denk aan appelen die we schillen en het wit van de sinaasappel dat we niet in onze mond willen krijgen). Een troost: in het gerecht dat ik haalde van Visrecepten.nl gaat veel prei!
Kabeljauw met prei en kerrieroom
Nodig voor 2 personen:
- 300 gr. kabeljauwfilet
- 2 -dunne- preien
- 2 el olijfolie
- ½ el kerriepoeder
- 1 el citroensap
- 125 ml. crème fraîche
- 50 gr. geraspte belegen kaas
- Peper, zout.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de prei in dunne ringetjes (en neem ook zoveel mogelijk groen mee, dus). Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei al omscheppend in 4 minuten beetgaar. De kleur van de prei moet een beetje fris blijven. Roer de helft van de kerriepoeder, zout en peper naar smaak erdoor. Vet een ovenschool en verdeel driekwart van de prei over de bodem. Wrijf de kabeljauwfilet in met zout, peper en citroensap en leg de filet op de prei. Roer nu de crème fraîche en de rest van de kerriepoeder door de overgebleven prei. Vroeg zout en peper toe, schrijven ze bij visrecepten.nl. Ik ben zelf wat voorzichtiger geworden met zout uit algemene gezondheidsoverwegingen. Strijk nu dit mengsel over de kabeljauwfilet. Strooi er de kaas over (daar zit ook al zout in, natuurlijk) en schuif de schaal in het midden van de oven. Laat de kabeljauw in 15 tot 20 minuten gaar worden en licht kleuren.
Heerlijk zo’n ongecompliceerd recept dat ook nog eens zo smaakt!
Lees hier meer over kliekjes
In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Iets bewerkelijker maar ook lekker: bloemkool-walnotenlasagne. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Maak van een restje slagroom borstplaat uit het knipselkookboek van Stella Ruisch of lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt.
Recente reacties