Je vitamine B12 waarde in het bloed is goed, dus je huisarts vindt behandeling niet nodig. Toch blijkt B12 niet altijd in je zenuwen te komen, waardoor je toch een verborgen tekort hebt. Reden waarom een vriendin van mij baat blijkt te hebben bij vitamine B12-injecties. Ze kreeg echter de schrik van haar leven toen onlangs een onderzoek uitwees dat een hoge B12-waarde leidt tot een grotere sterftekans.

Mateloze vermoeidheid

Behoudens een griepje en wat allergieklachten was mijn vriendin nooit ziek. Tot zij drie jaar geleden ineens last kreeg van allerlei klachten en een mateloze vermoeidheid. Omdat daar ook neurologische klachten bij kwamen, volgde een rondgang langs allerlei specialisten. Die allemaal wel iets vonden. De een constateerde een auto-immuun gastritis (maagontsteking zonder bacteriën) de ander veel allergieën, gestoorde leverwaarden,  dunne vezel neuropathie en verdikte zenuwen in polsen (dubbelzijdig carpaal tunnel syndroom) en ellebogeMielemp

Multivitaminentablet kan B12-waarde beïnvloeden

Toen zij bij een orthomoleculair arts terechtkwam viel haar meteen op dat die niet per se een diagnose wilde stellen. De arts keek liever naar de ‘hele mens’. Omdat de arts dacht dat haar immuunsysteem niet goed functioneerde, stelde ze een auto-immuun dieet voor waarbij veel voedingsmiddelen zoals peulvruchten, pinda’s en melkproducten een tijd werden uitgesloten.

Gelukkig komt vitamine B-12 in ruime mate voor in vooral dierlijke producten. Met name in zeevruchten. Foto: Unsplash

Verder stelde ze een glutenintolerantie vast en vanaf die tijd eet mijn vriendin dus glutenvrij. Haar bloedwaarden voor vitamine B12 waren normaal maar aan de lage kant. Toch dacht de orthomoleculair arts dat haar neurologische klachten hoogstwaarschijnlijk werden veroorzaakt door een vitamine B12-tekort. Zij slikte namelijk een multivitaminen preparaat met een hoog gehalte vitamine B12 erin. Op grond daarvan verwachtte de arts eigenlijk extreem hoge B12 waarden.

Goed gehalte B12 in bloed maar niet in zenuwen

Zelf had mijn vriendin ook wel eens aan een B12 gebrek gedacht. Vooral omdat door de ontsteking in haar maag de B12 wellicht niet goed opgenomen werd. “Omdat mijn huisarts het onzin vond met mijn B12 waardes vitamine-injecties voor te schrijven, was ik zelf ook sceptisch geworden,” vertelt zij.

Hoogleraar Bruce Wolffenbuttel. Foto: UMCG

Tot haar orthomoleculair arts een podcast stuurde. Het was een interview met hoogleraar endocrinologie en stofwisselingsziekten Bruce Wolffenbuttel van het UMCG in Groningen. Hij vertelt dat een normale B12 bloedwaarde niet altijd wil zeggen dat er geen B12-gebrek is. De vraag is of vitamine B-12 ook de zenuwen bereikt. Deze hoogleraar kijkt vooral naar de klachten van mensen. Bij typische B12-klachten kan het goed zijn een proefbehandeling van drie maanden te starten. Daarin wordt dan twee keer per week vitamine B12 injecties gegeven. Er zou hiervoor meer aandacht bij huisartsen moeten zijn, vindt de hoogleraar.

Neurologische klachten afgenomen

Sinds 9 maanden krijgt ze nu twee keer per week vitamine B12 injecties en haar neurologische klachten zijn duidelijk afgenomen. Voorzichtig probeert ze nu met grotere tussenpozen te laten prikken maar precies zoals de hoogleraar zegt: afgestemd op haar klachten.

Hogere sterftekans bij slikken extreem hoge doses B12

In januari kreeg ze echter de schrik van haar leven. Ze las toen dat hoge waarden B12 tot een hogere sterftekans zouden leiden. Dat bleek uit een onderzoek van dezelfde universiteit waar Wolffenbuttel werkt. Gelukkig nuanceerde de afdeling voorlichting dat al na twee dagen. In een volgend persbericht bleek dat mensen met een medische indicatie voor het aanvullen van een B12-tekort uitgesloten waren  van het onderzoek. Zij kunnen gewoon doorgaan met de behandeling. De waarschuwing geldt voor mensen die vitaminepreparaten slikken met extreem hoge doses vitamine B12 zonder dat is aangetoond dat ze er gebrek aan hebben. Ook het B12 instituut kwam met een vergelijkbaar bericht. Mijn vriendin voelt zich nu dus gesteund om door te gaan met de behandeling waarvan ze zo is opgeknapt.

Zonder begeleiding niet zomaar multivitaminepreparaten gaan slikken. Foto: Angel Sinigersky/Unsplash

Marlies Mielekamp schreef eerder over vitamine B12. Veel gelezen is ook haar artikel over rode gistrijst en gewrichtsklachten. Ze begon haar bijdragen aan Meerdanvijftig.nl met een uitleg over de relatie tussen voeding en gezondheid.