Deze zomer zullen een aantal mensen na afloop van een muziekfestival constateren dat ze een onwelkome herinnering meenemen: een permanente hoge toon in hun oren. Want de onderlinge afgesproken grens van 103 decibel is volgens veel deskundigen nog niet laag genoeg. Niet alleen blootstelling aan plotseling lawaai (denk vuurwerk) of juist lang door (te) harde muziek kan een permanente piep veroorzaken. Ook de leeftijd kan een rol spelen bij het ontstaan van oorsuizen, bekend onder de medische naam tinnitus.

Geen verkoudheid, toch oorsuizen

Jaren geleden ontwaakte ik op een ochtend en realiseerde me dat ik weer een ruis in mijn oren hoorde. Gedurende mijn leven had ik de toon wel eens eerder gehoord. Meestal gekoppeld aan een wattenhoofd van verkoudheid of griep. Maar nu voelde ik me verder gezond en hoorde ik toch die ruis. Uiteindelijk bleek het oorsuizen ‘here to stay’, permanent aanwezig.

De jaren tikken op mijn deur

Ik legde het zo uit aan mijn man: ik dacht dat het oorsuizen het geluid van mijn bloed was. Misschien wel veroorzaakt door een dunnere huid in mijn oren. Tja, de jaren tikken steeds duidelijker op mijn deur. Niet alleen door aderen als uitgelubberde kousen, zoals de fleboloog het me had uitgelegd en meer vouwen bij mijn mond. En nu is er oorsuizen bij gekomen. Mijn man wordt zelfs al langer geplaagd door een snerpende piep die hij wel eens vervelend vindt. We hebben er inmiddels allebei mee leren leven.

Tinnitus is niet te verhelpen

“Het zal wel moeten,” zegt hij erbij. Inderdaad geldt dat voor de meeste van de 2 miljoen mensen in Nederland die tinnitus hebben. De oorzaak van de aandoening is nog steeds niet te verhelpen maar inmiddels zijn er wel een aantal therapieën mogelijk om het leven met tinnitus te verbeteren. In Ierland is er een veelbelovend apparaat dat schokjes aan de tong en geluidspatronen aan de tinnitus-patiënt toedienen. Dat vermindert de klachten aanzienlijk. De werking ervan moet echter nog wetenschappelijk worden aangetoond.

Veelbelovende onderzoeken in Nederland

Tinnitus kan door het gehoor zelf worden veroorzaakt, door de gehoorzenuw maar ook door het brein. In het laatste geval geeft het brein een geluid weer dat er niet (meer) is. Er zijn in ons eigen land veelbelovende onderzoeken, o.a. aan de universiteit van Groningen waarbij er met een implantaat voor gehoorverbetering op de hersenstam goede resultaten worden geboekt. In Antwerpen experimenteert men met het toedienen van stroomstootjes.

Euthanasie

In Maastricht is men ondertussen bezig met het in kaart brengen van alle vormen van tinnitus. Bij een bepaalde groep patiënten blijkt gedragstherapie een probaat middel om het oorsuizen het dagelijks leven niet te laten bederven. Want tinnitus kan de kwaliteit van het bestaan behoorlijk verpesten. In 2021 kreeg een bejaarde patiënte euthanasie die al sinds haar jeugd slechthorend was, op oudere leeftijd een extreme vorm van tinnitus ontwikkelde -mede door een mislukte operatie- en evenwichtsstoornissen.

Rilana Cima van de Universiteit van Maastricht legt in een uitzending van RTL uit hoe de behandeling er 5 jaar geleden uitzag.

Als het ons ter ore komt….

Zo erg is het oorsuizen voor mij en de piep in zijn oor voor mijn man gelukkig niet. Mocht het zover komen, dan hebben we goede hoop dat er in de komende jaren hulp mogelijk is. En laten we het u op deze website zo snel mogelijk weten, als het ons ter ore komt…

Uitvoerige informatie over tinnitus, de behandelmethoden én de onderzoeken zijn te vinden op de website van Stichting Hoormij.

Meer lezen over gezondheid

Eerder schreef Stella Ruisch ook een aantal keren over haar slechthorendheid. Onder andere over de vraag waar je betrouwbare informatie vindt en over de ervaring met gehoorapparaten. Ook geïnteresseerd in andere gezondheidsonderwerpen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Ketut Subiyanto/Pexels.com