Nu de winter op zijn einde loopt (ook al zou je dat de afgelopen dagen niet zeggen) is het weer tijd voor een nieuw seizoen van Urban Walks. Gert en Betty Nonnekes kozen voor de Urban Walk in Haarlem. Een georganiseerde wandeling met keuze uit afstanden. Maar natuurlijk kan je ook alleen op pad gaan. Want een stadswandeling door Haarlem is áltijd leuk. Lees maar.
12 of 18 kilometer
Een Urban Walk is altijd top georganiseerd. Verrassingen onderweg. Af en toe wat wetenswaardigheden en vragen om te beantwoorden. Her en der wat muziek en een versnapering. Soms een bezoek aan een prachtige pand of locatie. En niet te vergeten: Altijd voor een goed doel! In dit geval is de opbrengst voor het MS-fonds.
Gaan we wel, gaan we niet? Hoe wordt het weer? Voelt Betty zich al weer goed genoeg na bijna twee weken ziek zijn? En hoe zal het met mijn knie en heup gaan? We gokken het erop. We kunnen onderweg altijd nog kiezen voor 12 of 18 km. Onderweg naar Haarlem een flinke bui… Volgens buienradar de laatste voor vandaag. Dat klopte zowaar! Een prima dag. Kil maar droog en regelmatig zon.
Het oudste groene Rijksmonument De Haarlemmer Hout
Start en finish in het Frederikspark, achter het prachtige Paviljoen Welgelegen, nu het Provinciehuis Noord-Holland. Het park maakt deel uit van het oudste groene Rijksmonument van Nederland: De Haarlemmerhout met een theehuis, hertenkamp en kinderboerderij. Ook het Hildebrandmonument, ter nagedachtenis aan de schrijver van Camera Obscura. Door het stadsbos en langs de Leidsevaart lopen we naar de KoepelKathedraal Haarlem. Een van de vijf belangrijkste kathedralen ter wereld! Dat wist je vast niet. Wij ook niet.
De Jopenkerk bekend van bier
Het voormalige Volksbadhuis is het eerste stempelpunt. Buiten muziek van percussionisten en binnen stempelen bij de vrijwilligers van het MS-fonds. We krijgen een lekker Haarlems koekje: een Haarlemmer Halletje. Ik maak een foto van de beschrijving en leg één van de stempelaars uit dat ik een verhaal ga schrijven. “Wel het MS Fonds daarin meenemen, hoor”, vraagt hij. Nou, bij deze dan!
Richting Kenaupark passeren we leuke oude straatjes, hofjes en poorten. Ook de Jopenkerk, bekend van het Jopenbier. Bij de Nieuwe Gracht de keuze: 12 of 18 km. We laten ons niet kennen…
Nostalgie, een zwembad van hout….
Kenaupark voorbij, spoor onderdoor. We verlaten de binnenstad. Net als vroeger toen hier nog stadsmuren en vestingwerken waren en lopen De Bolwerken op. We maken een ommetje van zo’n 5 km. Langs de Kleverlaan waar 50 jaar geleden nog een zwembad was. Zo eentje van hout, kleedhokjes langs het bad, van dat bruine natuurwater. Ik heb daar nog wel selectietrainingen gehad voor het Nederlandse waterpolo-jeugdteam. Nostalgie.
Aan diezelfde laan de ‘Haarlemmer Kweektuin’. Een wandelpark waar veel is te zien en te doen. Voor kinderen een kabouterpad, dierenweide en natuurspeelplek. Voor volwassenen een biologische zelfoogsttuin, diverse kassen om te bezoeken en een duurzame voorbeeldwoning. Koffie of lunchen kan ook.
In stilte lopen we daarna over de begraafplaats Kleverlaan. Langs het hoofdpad een herdenkingsmonument voor Jaap Eden. Een joods gedeelte. Een aantal monumentale bomen en panden. Richting de binnenstad passeren we het terrein van de voormalige Cronjé-kazerne, lopen we door mooi opgeknapte wijken en wederom over De Bolwerken.
Zijarm van de Ringvaart
En dan het Spaarne. Ooit de verbinding tussen de Haarlemmermeer en het IJ bij Spaarnwoude. Na inpoldering een zijarm van de Ringvaart om diezelfde Haarlemmermeer. Prachtige oude panden en voormalige bedrijven die je alleen nog herkent aan de namen op de gevel. Molen de Adriaan heeft een prominente plaats. Gratis koffie! Een mooie geste van de molenvrijwilligers.
Achter de molen de voormalige Koepelgevangenis. Nu een mooi open ingericht verzamelgebouw met een universiteit, bioscoop, café, restaurant, hotel en werkplekken. De cellen rondom zijn er nog, de wenteltrappen ook. Mooi om te zien. De muziek van een zeemanskoor is een leuk intermezzo.
Begijnenhof nu rosse buurt van Haarlem
We lopen via de Amsterdamse Poort, langs de Burgwal en over de Gravestenenbrug, een mooie oude ophaalbrug over het Spaarne, de binnenstad weer in. Mooie oude huisjes en stegen onder andere rond het Begijnenhof. Dat is nu een beetje de rosse buurt van Haarlem. De begijntjes draaien zich om in hun graf. We lopen de Janskerk, de oudste kerk van Haarlem (1628), voorbij en komen bij het Museumhuis Barnaart. De route loopt door het huis heen. Leuk idee en een stijlvolle inrichting.
Frans Hals bezoeken we een andere keer
Het einde komt in zicht. Maar goed ook. We beginnen onze benen en voeten te voelen. De Sint Bavokerk op de Grote Markt behoeft geen uitleg. Het oude stadhuis, het Prinsenhof, was leuk om doorheen te lopen. De gasthuisjes van het oude Elisabeth Gasthuis mooi om te zien. Het daar tegenover gelegen Frans Halsmuseum bezoeken we een andere keer. Dat staat vast!
Na meer dan 18 km in ruim zes uur bereiken we de finishboog. Wat langer dan normaal omdat we een paar stops en bezoeken hebben gedaan. Maar we gaan voldaan naar huis. Beentjes omhoog op de bank.
Meer lezen over wandelen
Eerder nam Gert ons al mee op een Urban Walk door Utrecht en Amsterdam. Maar hij maakte ook een wandeling door het mooie historische dorp Sloten. Bovendien loopt hij in etappes dit jaar het Westerborkpad, waarover hij regelmatig zal schrijven. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.
Fotografie: ©Gert Nonnekes
Recente reacties