Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. De Sisi-fans krijgen de laatste jaren op het witte doek een andere Sisi voorgeschoteld dan in de versie met Romy Schneider. Maar als ze willen meepraten mogen ze Sisi und Ich niet missen. Een verrassende film over vriendschap, liefde en teleurstelling.
Hofdame van Sisi of klooster in
Het doet denken aan het televisieprogramma ‘Het mooiste meisje van de klas’, degene met wie iedereen bevriend wil zijn. In de film Sisi und Ich van de Duitse Frauke Finsterwalder is de Oostenrijkse keizerin Elizabeth als Sisi (Susanne Wolff) zelfs het mooiste meisje van Europa. Ook al is ze inmiddels op leeftijd. Ontsnapt aan de strenge, benauwende sfeer aan het Weense hof, bepaalt ze in haar villa op het Griekse eiland Corfu zelf de regels. En ook haar nieuwe hofdame, de Hongaarse gravin Irma Sztáray (Sandra Hüller), moet aan haar grillen gehoorzamen. Het is dit of het klooster, dreigt haar moeder de 42 jaar oude en ongehuwde Irma.
‘Gezonde’ cocaïnedruppels
We kunnen een glimlach niet onderdrukken als gravin Irma aan het begin van Sisi und Ich moe en bezweet aankomt op Corfu. Geen glaasje water maar een reeks conditietesten wachten haar, terwijl Sisi achter het gordijn naar haar gluurt. Irma ervaart het verblijf op Corfu uiteindelijk toch als bevrijdend, vooral als ze zwicht voor de ‘gezonde’ cocaïne druppels die ze voor het karige ontbijt krijgt geserveerd. Maar gaande weg wordt ze net als de rest van Sisi’s entourage het slachtoffer van aantrekken en afstoten door de keizerin.
Sandra Hüllers rijzende ster in ‘Sisi und Ich’
Als puber raakte ik op vakantie in Wenen geïntrigeerd door het dramatische verloop van het leven van Keizerin Elizabeth en haar obsessie voor afvallen en gezond leven. De hopeloze strijd om mooi en jong te blijven. Een film over haar én met actrice Sandra Hüller die ik fantastisch vond in de film Toni Erdmann en onlangs in Cannes zowel de prijs voor beste film en beste actrice binnensleepte, lokte me naar Sisi und Ich.
Het benauwende leven van vrouwen
Historische fijnslijpers kunnen Frauke Finsterwalders Sisi und Ich beter mijden, want de filmmaakster hanteert de geschiedenis zeer losjes. Voor haar dient Sisi als voorbeeld van een idool. En om het benauwende leven van vrouwen toen en nu aan de kaak te stellen. Er werd met opzet gekozen voor niet helemaal historisch getrouwe filmkleding en de muziek van o.s. Portishead trekt het verhaal helemaal naar de tijdloosheid van thema’s als vriendschap, liefde en teleurstelling. Vertolkt door twee Duitse topactrices als Susanne Wolff en Sandra Hüller staat Sisi und Ich garant voor een amusant bioscoopbezoek.
Meer lezen over film
Karin de Lange zag Sandra Hüller in de film Liebe in den Gängen. Onze oosterburen maken nog meer mooie films, zoals Berlin Alexanderplatz. Wiette van Klingeren tipte Das Vorspiel toen we na covid weer naar de bioscoop mochten. Brigitte Leferink zag de indrukwekkende vrouwenfilm, Sophie Scholl, die letzen tage over het Duitse verzet in de Tweede Wereldoorlog.
Recente reacties