De naam Hildo Krop zal niet bij veel Nederlanders een belletje doen rinkelen. Toch staan in onze hoofdstad meer dan 300 kunstwerken van zijn hand. Bruggen, standbeelden, gevelstenen. In allerlei steensoorten Architect Berlage, veel bekender, staat dankzij Hildo fier in het plantsoen van de allereerste Amsterdamse wolkenkrabber die hij ontwierp. Dat is ook aan het begin van de wijk die Berlage ontwierp en waar met name een aantal verfraaiingen van Hildo Krop te zien zijn. Amsterdamser dan beeldhouwer Hildo Krop bestaat dus bijna niet. Toch is hij er niet geboren, daarvoor moet je naar Steenwijk. Karin de Lange ging op zoek en ontdekte zo ook de bijzondere villa Rams Woerthe.

Het beeld van architect Berlage op het Victorieplein in Amsterdam door Hildo Krop gemaakt. Foto: Drooderfiets/Flickr.com

Villa parel aan het snoer van Nederland

Benieuwd naar ‘onze’ stadsbeeldhouwer ondernam ik de treinreis van drie uur naar het Hoge Noorden, in de uithoek tussen Drenthe en Friesland, maar nog net Overijssel. Uitstappen was een feest van rust en stilte, vergeleken bij mijn instapplaats. Google was duidelijk te horen in deze stad waar nauwelijks autoverkeer is als we aankomen. En zo vond ik de weg naar Rams Woerthe, de parel van Steenwijk aan het snoer van Nederland.

Vreemde naam

Vreemde naam voor een plaatje van een villa. De villa Rams Woerthe behoort tot één van de meest bijzondere huizen die in Nederland te vinden zijn. Bewaard en beheerd door de stichting Hendrik de Keyser, gebouwd in Jugendstil. Het ontwerp van dit huis is door architect Van Gendt. De man die ook het Concertgebouw in Amsterdam creëerde maar in een heel andere stijl! De naam is afkomstig van ‘woerthe’ dat ‘weide’ betekent en meneer Ram was ooit burgemeester van Steenwijk en eigenaar van de weide waarop de villa is gebouwd.

De veelzijdigheid van Hildo Krop

In de kelder bevindt zich het museum Hildo Krop. Hier wordt zijn geschiedenis verteld en een dwarsdoorsnede van zijn kunst vertoond. Ik ken Hildo alleen van zijn kunst in steen in Amsterdam, maar hij blijkt ook meubelmaker, schilder en ontwerper van keramiek te zijn. Zo zie ik servies van zijn hand, geëmailleerde beeldjes, schilderijen, een kast, etc. Genoeg om te bekijken. Voor wie niet bekend is met Amsterdam, is er ook een muur met foto’s van zijn beeldhouwkunst in de stad. En er zijn vitrines en nissen met beelden van klein formaat, studies voor grote beelden, maar ook vrij werk.

Hildo Krop: niet alleen maar beeldhouwer. Foto: Atelier Merkelbach/Amsterdamse Beeldbank.

Het huis

Waar Van Gendt het huis ontwierp, ontwierp J.T.J. Cuypers het interieur. Hij was de zoon van Pierre Cuypers de bouwmeester van het Rijksmuseum. Ik dacht het huis ‘even’ door te lopen maar alle details en voorwerpen trokken zó mijn aandacht dat ik geregeld ergens bleef staan. Het interieur is deels aangevuld met kunstvoorwerpen uit andere huizen, deels is het authentiek. Veel voorwerpen zijn afkomstig van de bewoners, de familie Tromp Meesters die vooruitstrevende ideeën had over mode, sociale omgang en opvoeding.

Glas-in-lood en muurschilderingen

Vooral de ramen in het trappenhuis als de muurschilderingen trekken de aandacht. Ze zijn in zachte tinten en springen niet erg in het oog. Ze geven ambachten weer en zijn een ode aan de boeren. De ramen zijn opvallender en tonen sprekende gezichten, dieren en bloemen.

Tot in de details ontworpen woning van de familie Tromp Meesters.

Mooie afsluiting van een verrassend bezoek

De ramen van de eetzaal en de serre, gevat in sierlijke gietijzeren vormen, bieden een breed uitzicht op het park met vijver en herten. Binnen is ook een kas met tropische planten maar buiten in het lang gerekte park is nog meer te ontdekken. Een kaartje met ‘persoonlijke uitnodiging van mevrouw’ mocht ik geheel in stijl het park bezoeken. Dat was een grapje, want het park is vrij toegankelijk voor de Steenwijkers en andere bezoekers. Ik wandelde een half uur lang langs de vijvers, een waterval, exotische eenden, herten en bijzondere bomen. Een mooie afsluiting van wat gerust een verrassend en interessant bezoek genoemd mag worden.

Breed uitzicht op het park.

Meer lezen

Een van de eerste verhalen die op de website van Meerdanvijftig.nl werden gepubliceerd is gewijd aan de Amsterdamse School (en Hildo Krop), de beroemde architectuurrichting uit het begin van de vorige eeuw. Karin de Lange spotte in de beeldentuin van het Kröller-Muller museum ook nog een beeldengroep van Hildo Krop. Steenwijk heeft meer te bieden aan de bezoeker, om de hoek ligt bijvoorbeeld het mooie natuurgebied de Weerribben.

Openingsfoto: De Villa Rams Woerthe in Steenwijk. Alle foto’s tenzij anders vermeld: ©Karin de Lange