Je zal maar geboren worden als prinses. Kleine meisjes en ook jongetjes dromen ervan. Wonen in paleis, op je wenken bediend worden, een leven als een Disney- of sprookjesprinses. In het echt blijkt het vooral heel gewoon. Tenminste, die indruk wekt Amalia in de gesprekken die ze met Claudia de Breij voerde voor het boek(je) Amalia dat verscheen aan de vooravond van de achttiende verjaardag van de Prinses van Oranje op 7 december aanstaande.
‘Amalia’ begint met gevoelens van Claudia de Breij
De (sociale) media staan er al een week bol van. Iedereen las de bevindingen van de cabaretière die in 2010 de Poelifinario won met haar cabaretprogramma Hete vrede. Dit jaar werd ze uitverkoren in de voetsporen te treden van Hella Haasse en Renate Rubinstein. Zij schreven een boek over prinses Beatrix en prins Willem-Alexander om hen als 18-jarige te introduceren bij het Nederlandse publiek. Natuurlijk hoefde Claudia de Breij niet na te denken of zij datzelfde wilde doen over Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, zoals de volledige voornamen van de oudste dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima luiden.
Ze begint haar boek met de beschrijvingen van de gevoelens die bij haar opkwamen voorafgaand aan het eerste gesprek. Sommige lezers vinden dat ongepast. Het zou niet over De Breij moeten gaan. Ik kon er wel van genieten. Zo voorstelbaar dat je de slappe lach krijgt bij het idee dat je ‘Nee, sorry, het zijn toch niet zo mijn types’ zou zeggen, omdat de RVD je die ontsnapping biedt.
Kinderpsycholoog
Natuurlijk zei ze geen nee. Gelukkig maar. Dankzij Claudia de Breij leren we prinses Amalia een beetje kennen. Ze blijkt in veel opzichten een gewone 17-jarige die ‘een tirade over hoe stom sommige mensen kunnen doen lardeert met een welgemeend ‘Nou ja, fokkit.” Een meisje dat het op school soms moeilijk had met vriendinnen, buitengesloten werd en met een kinderpsycholoog praat. Een tiener die het heel normaal vindt af en toe met een professional te praten ‘… zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd’. Haar tante Inés maakte in 2018 een einde aan haar leven.
Je houdt, net als De Breij, even je adem in als je leest dat Amalia graag offpiste skiet. Net als haar oom Friso, die aan de gevolgen daarvan uiteindelijk overleed. ‘Speciale training gehad, hè’, vertelt Amalia. ‘En we gaan altijd, altijd met een gids.’
Meezingen met après ski-hits
Wat leren we over prinses Amalia? Ze is perfectionistisch, kan goed zingen, is dol op paardrijden, voelt zich vrij op vakantie in Griekenland. En ze weet alles over tiara’s en kan alle après-skihits meezingen. Ze is een deadline-junkie, een meester in het mixen van cocktails. En ze steekt in een kerk altijd vier kaarsjes op: één voor Friso, één voor elke overleden opa en één voor Inés. Ze heeft altijd beveiliging bij zich, maar die mogen niks aan haar ouders rapporteren, ze is bedreven in het maken van een reverence en kreeg met Kerst 2019 een prachtige Japanse kimono cadeau. Je ziet die op de niet eerder gepubliceerde foto’s in het boek.
Kennismaking met Amalia
Ik kan het niet zo mooi vertellen als Claudia de Breij die een tijdje met de Prinses van Oranje optrok, mee ging naar paardrijden, met haar door Den Haag toerde en een rondleiding kreeg in Paleis Huis ten Bosch. Voor iedereen die meer wil weten over onze toekomstige koningin is dit boek een aanrader. Het meisje dat zo lang werd afgeschermd van de buitenwereld om een zo normaal leven te kunnen leiden, laat echt wat van zichzelf zien aan De Breij. En de lezer kan meegenieten.
Meer lezen over koninklijke onderwerpen
Natuurlijks schrijven we regelmatig over Koningsdag, die dit jaar en vorig jaar natuurlijk anders dan anders verliep door het coronavirus. Maar ook toen dronk Stella Ruisch traditioneel een oranjebitter. Leuke herinnering koestert ze ook aan de tentoonstelling in het Koninklijk Paleis in Amsterdam ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Koning Willem Alexander.
Openingsfoto: cover van het boek ‘Amalia’.
Recente reacties