Ben je als ondernemersdochter anders dan andere ‘dochters’? Heidi Los en Marcella Bos, beiden ondernemersdochter, denken het wel. Zij schreven het boek De kracht van ondernemersdochters. Wat opgroeien in een ondernemersgezin je brengt.
‘Ik ben een ondernemersdochter en in gesprek met een andere vrouw merk ik meteen of zij er ook een is. Ik pik ze er keer op keer tussenuit.’ Zo begint Heidi Los de toelichting op het waarom van dit boek. Heidi groeide op als dochter van een vijfde generatie ondernemer, naast de smederij en gasopslag van Vis Waddinxveen. Marcella Bos, oudste dochter bij Woninginrichting Kooyman, ook in Waddinxveen: ‘Steeds als ik mij voorstel aan iemand hoor ik mijzelf zeggen: “Wat mij het meest gevormd heeft, is dat ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin.”
Andere rollen en verwachtingen van ondernemersdochters
Aan het boek werkten meer dan 100 vrouwen mee. Ze vulden vragenlijsten in, werden geïnterviewd en een aantal van hen komt uitgebreid aan bod. Het was geen wetenschappelijk onderzoek, de deelnemers werden bereikt via het eigen netwerk en via een oproep op LinkedIn. Er zijn geen ondernemerszonen aan het woord. De auteurs lichten dat toe: hoewel opgroeien als ondernemerszoon in veel opzichten vergelijkbaar is met opgroeien als ondernemersdochter zijn er toch vaak andere rollen en verwachtingen. Het boek over ondernemerszonen mag een man schrijven, vinden ze.
Interviews en informatie wisselen elkaar af
De boekpresentatie was in Waddinxveen. In de fabriekshal van ondernemersdochter Nicolette van Dijken, één die in de voetsporen van haar ouders trad. Er waren veel van de geïnterviewden aanwezig, een bont gezelschap vrouwen van allerlei leeftijden, uit alle windstreken, ook uit de overzeese landsdelen.
Fotograaf Ton Bennemeer, die de geportretteerden zo mooi op de foto zette en Prof. Dr. Josette Dijkhuizen, bijzonder hoogleraar Duurzame Inzetbaarheid van ondernemers in Nederland en oprichter van De Zakencoach, Women4Women en Stichting Krachtbedrijf, die een bijdrage leverde aan het boek, waren er ook.
De kracht van ondernemersdochters is een prettig leesbaar boek waarin interviews afgewisseld worden met informatieve hoofdstukken over wat je heeft gevormd, wat je opvoeding je gebracht heeft en wat je ermee kunt. Het eindigt met twaalf kenmerken van ondernemersdochters. In de meeste herkende ik mezelf. Misschien omdat ik opgevoed ben door een ondernemersdochter?
Meer lezen over informatieve boeken
Brigitte Leferink riep samen met schrijver Peter van de Berg 8 oktober uit tot de Dag van de chronisch zieken. Dat was naar aanleiding van het boek Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte. Een boek met veel nuttige informatie voor wie beroepshalve of privé hiermee te maken krijgt. Daarnaast zette ze Drie minuten filosofie in haar top 5 boeken van 2020. Op Meerdanvijftig.nl schreven we ook over Wie ben ik als niemand kijkt, een gids voor de ouder wordende vrouw. Marlies Mielekamp schreef over een standaardwerk voor wie antidepressiva slikt. Na het lezen is het ook heel praktisch om het bekroonde boek van Yvette van Boven in huis te hebben: Home Made Basics.
Openingsfoto: Heidi Los en Marcella Bos op de cover van ‘De kracht van ondernemersdochters’. Foto: ©Ton Bennemeer
Recente reacties