Marlies Mielekamp schreef eerder op Meerdanvijftig.nl over Luc en Annet de Bont en de ziekte jong dementie-alzheimer die Luc sinds zijn 57ste heeft. Die diagnose zorgt voor een uitdaging hun leven en relatie positief te houden. Want het is op zijn zachtst gezegd niet gemakkelijk partner te zijn van iemand met dementie. Annet heeft zelf veel gehad aan een workshop met een VR bril die inzicht geeft in hoe iemand met dementie de omgeving beleeft.
Wat een trut
Via een schoondochter die in de zorg werkt, hoorde Annet over een VR bril waardoor je zelf in de huid van iemand met dementie kruipt. “Ik dacht meteen: dat wil ik ook. Het kostte wat moeite om dat als mantelzorger gedaan te krijgen, maar uiteindelijk lukte het. In die film zie je onder andere de interactie met een naaste van de dementerende. Ik vond die partner in het begin zo onaardig doen. Wat een trut, dacht ik. Maar realiseerde me tegelijkertijd, dat ik soms ook kattig tegen Luc doe. Dat voelde niet fijn. Later verandert die vrouw van toon en voelde ik mezelf ontspannen worden. Ik vroeg Luc daarna wat hij van mijn reacties op hem vond. ‘ik word heel onzeker van jou’, reageerde hij.”
Zo leerde Annet als Luc drie keer een rondje om het kookeiland loopt met de bestekbak, niet meteen te roepen: ‘rechts voor’. Maar het hem zelf uit te laten zoeken. En als hij het echt niet meer weet, kan hij het vragen.
Beleef met VR bril zelf dementie
Nadat Annet via de VR bril de opnames over dementie had bekeken, wilde ze dat dit ook mogelijk zou zijn voor andere mantelzorgers. Ze kocht als ondernemer de licentie en geeft nu workshops voor mantelzorgers en wijkteams. De presentatie is ontwikkeld door wetenschappers, artsen en patiënten.
In het begin van de VR workshop ervaar je wat iemand met dementie in huis ondervindt. Je huis lijkt vreemd voor je en je moet alles zoeken. In het tweede deel heb je als dementerende interactie met een naaste. En in het derde deel kom je op een feestje. Zo ervaar je de prikkels en geluiden die iemand met dementie beleeft. En snap je beter waarom mensen met dementie er tegen opzien naar een feestje, de markt en andere drukke plaatsen te gaan.
Na de film, volgt er altijd een nagesprek. Eenmaal thuis krijgen mensen via de mail allerlei tips bij verschillende stadia van dementie.
Behoefte aan contact met lotgenoten? De Stichting Alzheimer organiseert door het hele land bijeenkomsten onder de noemer ‘Alzheimer-café’. Voor meer informatie over de workshop met VR bril: zie-dementie.nl
Meer lezen
Marlies schreef eerder over Luc en Annet de Bont in ‘Met jong dementie blijft leven de moeite waard.’ Over de verschillende soorten dementie is nog lang niet alles bekend.Stella Ruisch schrok toen ze van prof. Scherder hoorde dat slechthorendheid een grotere kans geeft op dementie…En ook een slechte nachtrust wordt in verband gebracht met dementie. ‘The Father’ is een mooie film die inzicht geeft in het leven van en met een dementerende is
Foto: Kampus Production/Pexels.com
Recente reacties