Voor Karin de Lange zijn er twee momenten in het jaar die zich goed lenen voor het lezen van een dikke pil: de zomervakantie en de herfst. Heerlijk nu het sneller donker wordt: ’s avonds lekker op de bank met een boek. Daarvoor kan ze het 643 pagina’s tellende ‘Lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje van harte aanbevelen. Ze las het in één adem uit.
Gelauwerd schrijfster
‘Lied van ooievaar en dromedaris’ is de tiende roman van Anjet Daanje. Het kwam vorig jaar uit en werd onderscheiden met de Libris én Boekenbon literatuurprijs. Dit jaar ontving Anjet Daanje voor al haar werk de Constantijn Huygensprijs. Je kunt dus wel spreken van een gelauwerd schrijfster. Daarnaast heeft ze ook scenario’s voor films geschreven. Lezers kennen haar misschien nog van de 7-delige tv-serie De geheimen van Barslet.
Elf hoofdstukken, elf hoofdpersonen
‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ is een vernuftig gecomponeerd boek. Het bestrijkt in elf hoofdstukken en elf hoofdpersonen twee eeuwen geschiedenis. Vanaf de eerste hoofdpersoon, geboren in 1788 tot de dood van de elfde hoofdpersoon in 2007. In deze twee eeuwen speelt zich het leven en de roem van de Engelse zusjes Brontë af, vooral van Emily, die wereldfaam verwierf als schrijfster van o.a. Woeste Hoogten.
Anjet Daanje heeft het boek dan ook aan haar opgedragen. Het uitgangspunt van ‘Lied van ooievaar en dromedaris‘ is het merkwaardige leven van de 19de eeuwse schrijfster dat literatuurvorsers en liefhebbers blijft bezig houden. Zoals een literatuurcritica, wiens leven beheerst wordt door Emily Brontë. Ondanks haar obsessie slaag ze er niet in haar personage te ontraadselen. Maar ook dorpsbewoners die haar gekend hebben of kennen uit de verhalen van hun ouders spelen een rol in het boek van Anjet Daanje. In latere hoofdstukken krijgen personages een andere drijfveer. Zij spiegelen zich in hun leven aan de belangrijke thema’s uit het leven van Emily Brontë.
Onder de invloed van Emily Brontë
Mysteries spelen ook een belangrijke rol in ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’. Emily’s dood en begrafenis komen aan de orde. Ze lag niet in haar graf. Hoe kan dat? Een ander mysterie geldt de liefde. Was er sprake van liefde of ook jaloezie tussen de zussen? En hoe was Emily’s verhouding met haar zwager? Was dat liefde of haat? Een ander thema in het boek is de invloed van Emily Brontë op het leven van literatuurcritici die onderzoeken en conclusies trekken. De invloed die Emily Brönte op hun leven heeft, is op zijn zachtst gezegd, vernietigend. Ik lees hier indirect commentaar van Anjet Daanje op het werk van critici, hoe toegewijd ook.
Twee levens in één
In elf hoofdstukken worden we niet alleen deelgenoot van het leven van de personages maar ook van hun gedachten en hun gevoelens. Ze worstelen allemaal met de liefde. Sommigen slagen in hun huwelijk, anderen zijn eenzaam. Dat ik als lezer zo word meegenomen in hun daden, blijkt wel als ik soms bijna hardop ‘nee!’ wil roepen.
Alsof ik het tegen echte mensen heb, goede vrienden bijna. Intussen raakt de schrijfster ook grote thema’s als de industrialisatie, immigratie en de twee wereldoorlogen. Verder hebben ze meest uiteenlopende beroepen. Zo vond ik het hoofdstuk over twee zusjes die als één persoon door het leven gaan, intrigerend. Hun ouders houden sessies als medium en gebruiken de zusjes daarvoor. Verbijsterend en mooi te lezen hoe mensen die contact zoeken met hun overleden geliefden zich laten bedotten.
Als een rode draad door het boek lopen de twee levens die wij als mensen leiden. Wie we zijn door onze daden en wie we zijn in het hoofd van onze geliefden. Dat tweede leven gaat ook na de dood nog door. Ontroerend is het einde van de laatste hoofdpersoon, een klokkenmaker, in hoofdstuk elf. Als hij sterft is hij terug in de tijd bij zijn eerder overleden geliefde vrouw.
‘Het lied van de ooievaar en de dromedaris’ is een ongelooflijk fantasierijk en warm boek. Eén die je vastpakt en steeds verder doet lezen. 643 pagina’s lang.
Meer lezen over boeken
Brigitte Leferink dacht aan een stapeltje van 5 boeken wel genoeg te hebben om te lezen, totdat de boekhandelaar haar op Jaap Robben wees. Ze las ‘Schemerleven’ en wil nu al zijn boeken lezen! Karin de Lange las alle boeken van de Franse schrijfster Annie Ernaux, die haar persoonlijk leven verbindt met de grote gebeurtenissen in de 80 jaar van haar bestaan. Stella Ruisch raakte onder de indruk van ‘Aleksandra’ van Lisa Weeda over haar Oekraïense familie. Nadat ze eindelijk weer aan het boeken lezen was geraakt door ‘Violeta’ van Isabel Allende.
Openingsfoto: collage van Emily Brontë, boekportret van Anjet Daanje en de omslag van ‘Lied van ooievaar en dromedaris’.
Recente reacties