Het gedwongen thuis blijven heeft velen extra kilo’s bezorgd. Een manier om daar snel van af te komen is koolhydraten in de ban te doen. Vooral slechte koolhydraten zorgen er voor dat je dik wordt en dat niet alleen; het zijn ook veroorzakers van diabetes type 2. Dat wil Brigitte Leferink voorkomen en dus heeft ze besloten haar leefstijl blijvend te veranderen. Ze probeerde twee kookboeken tegen diabetes uit die haar erbij moeten helpen.
Ouderdomssuiker niet alleen voor ouderen
Lambert kreeg ‘ouderdomssuiker’. Hij was wat we dertig jaar geleden ‘op leeftijd’ noemden, ongeveer vijfenzestig jaar. Hij en zijn vrouw genoten van het leven waar lekker eten onlosmakelijk onderdeel van uitmaakte. Zij draaide haar handen niet om voor een een viergangendiner voor acht personen of een buffet voor dertig mensen. Zijn buik werd hoe langer hoe ronder, zijn broekriem zakte en na een bezoek aan de dokter kreeg hij het vonnis: anders eten. Geen suiker meer. Geen koekje bij de koffie, laat staan taart. Minderen met alcohol en meer bewegen. Lambert vond het maar een ongezellige en smakeloze bedoening. Dat was drie decennia geleden.
Inmiddels weten we dat jongere mensen ook ‘suiker’ kunnen krijgen en noemen we het diabetes type 2. Steeds meer mensen krijgen er last van. 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben het (bron Diabetesfonds).
Hollandse pot, maar dan anders
Gelukkig is er in dertig jaar veel veranderd. Niet alleen zijn er veel meer suikervrije producten op de markt, ook is er een gigantisch aanbod aan kookboeken die een gezonde leefstijl (tegen diabetes) propageren en slechte koolhydraten in de ban hebben gedaan. Twee daarvan vielen door mijn brievenbus.
Het Hollands kookboek, 50 diabetesvriendelijke alternatieven voor Hollandse klassiekers biedt precies wat de titel weergeeft. Gezonde varianten op de oer-Hollandse keuken. Andijviestamppot met in plaats van aardappelen, bloemkool. Stamppot boerenkool waar de aardappelen zijn vervangen door knolselderij. Erwtensoep zonder erwten en frietjes van pastinaak. Ik heb al verschillende recepten geprobeerd en ze smaken allemaal heerlijk. Natuurlijk is het soms net iets anders dan je gewend bent maar een hartige preitaart zonder bladerdeeg is ook verrukkelijk.
Leende onder de loep
Het andere boek dat ik in handen kreeg is Van GezondDorp naar GezondLand. Van de aanpak van dit boek ben ik onder de indruk. Een sportarts en een huisarts uit Leende, een dorp onder de rook van Eindhoven, sloegen de handen ineen toen ze hoorden dat de inwoners van Leende opvallend veel overgewicht hadden. Het risico op hart- en vaatziekten was in de regio extra hoog was, terwijl de Leendenaren meer bewogen dan het landelijk gemiddelde. Samen ontwikkelden ze de aanpak GezondDorp gericht op het stimuleren van een leefstijl waarin pure voeding centraal staat: zoveel mogelijk lokaal/regionaal, niet industrieel bewerkt, weinig geraffineerde koolhydraten maar rijk aan voedingsvezels, natuurlijke vetten, eiwitten en voedingsstoffen. Dat heel Leende meedoet, is teveel gezegd maar na twee jaar is zeker de helft van de Leendenaren bewuster met voeding bezig.
Vliegende start
In Van GezondDorp naar GezondLand doen de initiatiefnemers uit de doeken hoe hun project vorm kreeg. Deelnemers en betrokken ondernemers komen aan het woord (het aanbod in de supermarkt, de snackbar en bij een cateraar is bijvoorbeeld veranderd), resultaten worden gedeeld (waaronder minder diabetes 2) en er staan recepten voor ontbijt, lunch en diner in, met praktische weekmenu’s zodat je een vliegende start kunt maken. Ik maakte al de komkommersoep, kruidige kipcurry met wokgroenten en romige Toscaanse garnalen en heb gesmuld. Binnenkort staat de ‘bloemkoolbom’ uit de oven op het menu. Alles ter voorkoming van diabetes 2!
Wiette van Klingeren kreeg vanwege gewichtsproblemen het advies om zo min mogelijk koolhydraten te gebruiken. Ze schreef daarover in De Groentebijbel of hoe de aardpeer in mijn leven kwam. Brigitte Leferink schreef eerder over gezondheidsverschillen en over haar zoon die veganistisch ging eten. Marlies Mielekamp hield een interview met huisarts Tamara Weijers die gezonder leven en eten als haar missie heeft en zelf ook kookboeken tegen diabetes schreef in een artikel over genetische aanleg voor diabetes en hoe je met een dieet medicatie kan voorkomen. Onze redacteuren schrijven vaker over gezondheid. We hebben alle artikelen hier voor u op een rij gezet.
Recente reacties