Wat een mooie dag om onze stem uit te brengen voor het Europees Parlement! 6 juni is het precies 80 jaar geleden dat soldaten uit Amerika, Canada én landen uit Europa in een massale aanval op de Duitse bezetters bij Normandië aan land gingen. D-day kreeg 6 juni als naam mee. Waardoor wij er in 2024 nu in staat zijn er een EU-day van te maken! Dus laat de EU niet stikken, betoogt Stella Ruisch.

Terugdenken aan die jongens onder vuur

Met de recente onderhandelingen voor een nieuw kabinet, een net gesloten “hoofdlijnen’akkoord en een nog altijd onbekende aankomende premier is het begrijpelijk dat het hoofd van de mensen niet naar wéér een verkiezing staat. Maar misschien moeten ze dan even terug denken aan die jongens, nauwelijks 20 jaar oud die ook liever thuis waren gebleven dan onder vuur te liggen op een onbekende Franse kust. In tegenstelling tot die jongens hoeven wij alleen maar met een kaart naar de stembus te gaan om de EU niet te laten stikken.

Oorlog

Geen goede vergelijking? Denk dan maar eens aan de Oekraïners die verwikkeld zijn in een oorlog met een dictator die alleen zijn eigen belang voor ogen heeft. En die dictator zal doorgaan met oorlog voeren, zolang hij daardoor aan de macht kan blijven. Ook met de rest van Europa, ook met Nederland als het in zijn ogen nodig is.

De vrijheid in Europa is kostbaar, laat de EU niet stikken.

Nederlandse belangen

‘Opkomen voor Nederlandse belangen’, vinden politici die niet zoveel op hebben met de EU in de verkiezingscampagne.  Nog niet zo lang geleden heb ik ervaren dat de EU en de euro toch erg gemakkelijk zijn in het dagelijks verkeer. Bij een bezoek aan Belgrado moest de euro in de Servische dinar worden omgewisseld. Werd ik er toch even aan herinnerd hoeveel geld er bij banken voorheen aan de strijkstok bleef hangen toen we nog guldens in Duitse marken, Italiaanse lires en Franse francs moesten omwisselen. En dan ben ik een consument en geen ondernemer. ‘Vergeet je niet je dataroaming in je mobiele telefoon uit te zetten?’, waarschuwde mijn dochter nog. Wel zo fijn, dat bellen en appen in de EU gratis kan!

Arbeidsmigratie in de EU

Dat Nederlandse belang is er mee gediend dat we met 31 verkiesbare kandidaten invloed blijven uitoefenen in het 720 (!) leden tellende Europese Parlement. Invloed die verder gaat dan dat bescheiden aantal, want (onder)handelen kunnen Nederlanders als weinig anderen. Net zoals we voorheen goed waren in compromissen sluiten. Polderen noemden we dat.

Wie verkiest buiten de deur van de EU te gaan staan door niet te stemmen aankomende donderdag, weet in ieder geval zeker dat hij niet meer meepraat en dat er ook niet meer naar hem hoeft te worden geluisterd. En dat terwijl er juist nú in EU zoveel op het spel staat. Op het gebied van defensie, op het gebied van democratie en inspraak, wereldpolitiek en op het gebied van het klimaat. Wie de arbeidsmigratie naar ons land een probleem vindt, zou moeten willen meepraten over een Europese aanpak. Zoals een Europees minimumloon waardoor de verschillen in salarissen tussen landen minder groot worden. Het is maar een van de onderwerpen die op de agenda van de EU staat.

Nederland heeft uw stem nodig, laat de EU niet stikken!

‘Bij de EU met de vuist op tafel slaan’, klinkt geweldig tijdens een politiek praatprogramma op televisie. Laten we dan beginnen met een vuist te máken door morgen met méér dan 42 procent van de bevolking naar de stembus te gaan, zoals in 2019. Nederland heeft uw stem nodig!

Na het zien van dit filmpje kun je je keuze bepalen via de stemwijzer.

Meer lezen

Bij de verkiezingen van 2019 schetste Brigitte Leferink de geschiedenis van de EU. In haar verhaal ook diverse links, waar de lezer kan zien wat Europa voor hem of haar betekent. Tja, die zomer- en die wintertijd wachten nog steeds op een Europese regeling…sommige zaken zijn niet zo eenvoudig! Dit schreef Stella Ruisch bij de stemming in Engeland over de Brexit: let op de valse noten in de verkiezingscampagne voor de EU!

Openingsfoto: Geen zin in weer verkiezingen? Begrijpelijk maar ga toch stemmen! ©Stella Ruisch