Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Stella Ruisch inventariseert haar koelkast na twee kerstdagen en kijkt met zorg naar haar overvolle la met groenten.

Minder maar nog lang niet gezond

Meer dan 30 jaar lang nodig ik mijn familie uit voor een kerstbrunch op Eerste Kerstdag. De editie 2021 begon dus ook met een uitnodiging in november. Op 14 december moest het roer om maar toen had ik al een aantal ingrediënten in de vriezer liggen. Nu levert dat geen problemen op, want vlees in de vriezer gaat nog wel even mee. Maar wat doe ik met alle overgebleven groenten?

Na de kerstdagen kan ik constateren dat het een trend is onder mijn leeftijdgenoten minder te eten en wijn te drinken maar dat de gezonde hoeveelheid groenten daarbij nog niet is toegenomen. Laat staan bij de volgende generatie. Zodoende is mijn groentenla op 27 december, ook wel kliekjesdag, nog overvol.

Laat maar zitten

De bietencarpaccio was weer net zo’n succes als vorig jaar. Maar de venkelknollen net als de witlof bestemd voor een salade, werden vriendelijk afgeslagen. ‘Laat maar zitten, mam,’ kreeg ik te horen. De gewone salade met tomaat, rode ui en avocado vonden ze meer dan voldoende. Ook van de spruitjes en de broccoli bij de Boeuf Bourguignon (ik had de aanbevolen hoeveelheid groente van 2 ons per persoon aangehouden) hielden we over.

Witlof voor de salade wordt witlof met Bleu d’Auvergne.
Foto: Javier Lastras/Flickr.com

Begin met de groente

Laatst hoorde ik op de radio iemand zeggen, dat we ons menu anders moeten aanvliegen. Te vaak gaan we dan uit van vlees en wat daarbij te eten. Terwijl voor de gezondheid het zou moeten veranderen in: groenten en wat eten we erbij? Nog voor het einde van het jaar mag ik daar dankzij mijn groentenla mee beginnen. Dus wordt het vanavond witlof met gorgonzola (om de koelkast leeg te maken, bij mij de iets brokkeliger Bleu d’ Auvergne). Een oud recept uit mijn knipselkookboek van Anne Scheepmaker.

Witlof met gorgonzola en sesamkipreepjes

Nodig voor 4 personen:

  • 4 ons kipfilet
  • 4 struiken lof
  • 150 gr. gorgonzola
  • ¼ lr. slagroom
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • Olie
  • Zout en peper

Bereiding:

Snijd de schoongemaakte witlof in de lengte in dunne repen. Bak de sesamzaadjes in heel weinig olie lichtbruin (Ik doe sinds kort hetzelfde met pijnboompitjes, waardoor ook deze veel gemakkelijker goudbruin worden…). Bak vervolgens de ook in reepjes gesneden kipfilet in olie in enkele minuten lichtbruin en gaar. Bestrooi ze met de sesamzaad,  Verwarm de kaas in de room en breng op smaak met wat vers gemalen peper. Blancheer de reepjes witlof en laat ze uitlekken.   Verdeel de witlof over de borden en giet er de warme kaassaus over. Legt de kipreepjes naast de lof.  Anne Scheepmaker geeft er gekookte rijst bij. Maar aardappelen, gekookt of als rösti combineert naar mijn smaak net zo lekker. Een smakelijk recept dat ook nog eens snel klaar is!

Meer sjieke kliekjes

Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag ook een heerlijk chocolade bananenbrood. Stella Ruisch trakteert haar gezin graag op wentelteefjes van oud brood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet van het restant bietjes iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Of maak van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.