Op zoek naar wat opa heeft gedaan
Rein van Langen heet de opa van historicus Hans Goedkoop. Hij is militair geweest in het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL). De zoektocht naar de pijnlijke geschiedenis van zijn grootvader is de rode draad waar langs de televisiepresentator van het historische programma Andere Tijden de geschiedenis ontrafelt van de voormalige Nederlandse kolonie, die nu tot een van de grootste landen ter wereld behoort.
Joris Ivens
Indonesia Roept herinnert aan de titel van de film die Joris Ivens in 1946 maakte over de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesische bevolking; Indonesia Calling. De cineast botste ermee met de Nederlandse regering. Zo hevig, dat zijn paspoort zelfs werd ingenomen. In 1985 kreeg hij daarvoor excuses.
Vlak na de oorlog was Nederland nog niet rijp voor een andere kijk op de kolonie. 77 jaar later zijn de meesten van ons wel bereid om in de historische spiegel te kijken. En ook naar een mooie satirische film als het recent onder gouden Kalveren bedolven ’Sweet Dreams’. Indonesia Roept vervolgt met de werkelijke gebeurtenissen tijdens het einde aan die koloniale tijd.
Het vuur van de onafhankelijkheid
Gelardeerd met mooi historisch filmmateriaal schetsen de eerste afleveringen van Indonesia Roept een beeld van de ‘roaring twenties’ in Nederlands-Indië, de rijkdom die er voor het vaderland werd vergaard maar ook de naïviteit en de arrogantie aan de vooravond van de bezetting door Nederlands Indië door de Japanners. Die eerst de oorspronkelijke bewoners inpalmden maar ze daarna net zo aan de dwangarbeid zetten als de Nederlanders. Maar het vuur van de onafhankelijkheid was aangewakkerd en kon niet meer worden gedoofd.
Het drama ontrolt zich in ‘Indonesia Roept’
Zelfs niet door een leger van dienstplichtige militairen uit Nederland. Mooie, onthullende interviews met veteranen die geen benul hadden waar ze naartoe werden gestuurd. In Indonesië zelf komen historici en uit het verzet bejaarde hoofdrolspelers en hun kinderen aan het woord. En zo ontrolt het drama zich in Indonesia Roept opnieuw voor onze ogen. Een mooie en terechte aanvulling op de paar bladzijdes in het geschiedenisboek uit onze middelbare schooltijd.
Alle afleveringen van Indonesia Roept zijn terug te zien via NPOStart en de website van Andere Tijden.
Meer over Indië en Indonesië
Marlies Mielekamp schreef een mooi boek over de gevolgen van de strijd in Indonesië. Namelijk over de komst van de Molukse gezinnen van KNIL-militairen naar Nederland: Kazernekind. Ze schreef ook het artikel ‘Voorgoed in ons geheugen‘ naar aanleiding van de herdenking van de Molukse gijzelingen in Nederland. En wie meer over de geschiedenis van Indonesië wil weten, is misschien ook geïnteresseerd in ‘Molukkers in Nederland’, een prachtige interviewserie van Coen Verbraak.
Openingsfoto: Presentator van Indonesia Roept, Hans Goedkoop, op Java. ©NTR
Recente reacties