Een nieuw jaar, een nieuw begin. Vol goede moed starten hordes mensen 2024 met goede voornemens als dit jaar toch echt afvallen, minder drinken, stoppen met roken, meer bewegen, wat vaker tijd vrij maken voor familie en vrienden of vooral meer rust nemen. Alsof je zomaar een knop omzet. Een magisch moment als je op 1 januari na een meestal korte nacht je ogen open doet. Je ziet letterlijk en figuurlijk het licht.
Acht procent houdt vol
Ongeveer driekwart van de mensen maakt goede voornemens, maar na amper twee weken komt de klad er al in. Echte volhouders zijn er maar weinig. Acht procent houdt het langdurig en effectief vol. Voor sommigen is dat gegeven aanleiding om er maar helemaal niet aan te beginnen. Maar wie weet, behoor je net tot die acht procent die hards die sterk genoeg in hun schoenen staan om hun doel wel te bereiken.
Eén van de goede voornemens haalt de eindstreep
Veel goede voornemens sneuvelen bij mij voortijdig. Meer rust nemen is al over de kerstvakantie net achter de rug is. Meer bewegen blijft ook lastig, ondanks de handige app om een ommetje te lopen of virtueel een lange afstandswandeling te maken. Stoppen met roken bleek daarentegen supermakkelijk maar dat deed ik al bijzonder weinig en et een zwangerschap had ik een fantastisch goede reden. Afvallen is me één keer heel goed gelukt (min 20 kilo) maar helaas niet blijvend. Het enige dat ik al zes keer met gemak tot een goed einde heb gebracht is het voornemen de maand januari geen druppel alcohol te drinken.
Voorraad thee is aangevuld
Op 1 januari 2024 doe ik voor de zevende keer mee aan de uitdaging een maand lang niet te drinken. De afgelopen weken ben ik al ‘in voorbereiding’. Lege flessen likeur en wijn verdwijnen in de glasbak en worden niet vervangen door nieuwe. Het helpt immers om bij de start zo min mogelijk alcohol in huis te hebben om niet in de verleiding te komen toch ’s avonds een glas in te schenken. Ter vervanging is mijn voorraad thee aangevuld. Verschillende mengsels speciaal voor de avond ter bevordering van een goede nachtrust.
Doet u dit jaar ook mee?
Het voordeel van IkPas is dat het een begin en een eind heeft. Dat maakt het overzichtelijk en makkelijker vol te houden dan iets waar geen einddatum aan gekoppeld is. Eenendertig dagen geen glas bier of wijn is beter te doen dan meer rust nemen (de agenda loopt zo weer vol) of vanaf nu elke dag een ommetje maken. Ik denk dat daarin het succes van IkPas zit. In totaal deden de afgelopen jaren al meer dan 255.000 mensen mee. Doet u dit jaar ook mee? Aanmelden voor de januari-editie van IkPas kan nog. Kiest u liever voor een kortere periode of gaat uw voorkeur uit naar de Vastentijd? Dat kan ook. Het hele jaar door kunt u zich voor verschillende periodes aanmelden. Even geen alcohol… een goed voornemen!
Meer lezen over goede voornemens
Voorgaande jaren hielden Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink de lezers van Meerdanvijftig op de hoogte van hun ervaringen met Dry January of op zijn Nederlands: IkPas. Dit jaar doen ze dat niet, maar wilt u inspiratie op doen, doet u mee en hebt u af en toe een hart onder de riem nodig of wilt u gewoon weten wat de voordelen zijn van een alcoholpauze, dan kunt u hier alle artikelen teruglezen. Brigitte Leferink deed ook verslag van haar eeuwige strijd tegen de kilo’s.
In plaats van goede voornemens maken, kun je er ook voor kiezen ergernissen achter je te laten, zoals Stella Ruisch schreef.
Openingsfoto: Pixabay
Recente reacties