Het is een gespreksonderwerp bij de borrel waarop door vijftigers een beetje lacherig wordt gereageerd. We komen stijf uit bed of we staan stram op uit onze stoel. Maar soms vergaat je het lachen bij gewrichtsklachten. En we krijgen er allemaal een keer mee te maken. De eerste behandeling is vaak fysiotherapie maar uiteindelijk wordt dikwijls een onstekingsremmer voorgeschreven. Met alle bijwerkingen van dien. Terwijl steeds duidelijker wordt dat glucosamine eventueel aangevuld met chondroïtine ook kan helpen.
Marlies Mielekamp verdiept zich in de voedingsadviezen voor 50-plussers. Afgelopen weken beschreef zij het nut van extra vitamine D en het belang van magnesium. Deze week gaat het over de zin van glucosamine.
Begin met goede voeding
Apotheker en orthomoleculair deskundige Gert Schuitemaker kent als geen ander de vaak ernstige bijwerkingen van ontstekingsremmers op het spijsverteringskanaal. “Een ontsteking is een waarschuwing van het lichaam; het is feitelijk een genezingsmechanisme dat helaas gepaard gaat met ongemak zoals pijn”, legt hij uit. “Ook voor gewrichten begint alles met goede, mediterrane voeding! Vooral de omega 3 vetzuren zijn daarbij belangrijk. Je geeft je gewrichten daardoor voedingsstoffen waardoor ze zich kunnen herstellen.”
Glucosamine en chondroïtine lichaamseigen
Een supplement dat daarnaast kan helpen bij pijnlijke gewrichten is glucosamine, een stof die het lichaam zelf maakt uit glucose en aminozuren. Op oudere leeftijd vermindert de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten en neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Glucosamine kan helpen dat beschadigde kraakbeen te herstellen.
Vaak wordt glucosamine samen gegeven met chondroïtine, een lichaamseigen stof die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, huid en pezen en die net als glucosamine helpt het kraakbeen weer op te bouwen. De beste verhouding tussen glucosamine en chondroïtine zou 4 :3 zijn. Zowel glucosamine als chondroïtine zijn niet zo uitvoerig getest op bijwerkingen als officiële medicijnen. Volgens de apothekers zijn die er wel, maar komen bijwerkingen zelden voor.
Reumafonds noemt glucosamine als pijnstiller
Ondanks dat wetenschappelijk onderzoeken naar de werking van glucosamine elkaar tegenspreken, noemt ook het reumafonds glucosamine als pijnstiller bij artrose, vooral van de knieën. Daarvoor zou je 1500 mg glucosaminesulfaat per dag moeten gebruiken. Volgens het reumafonds maakt het niet uit of je enkel glucosamine gebruikt of glucosamine met chondroïtine. Wel zal je het middel minimaal 3 maanden moet gebruiken voordat je effect bemerkt.
Beweeg die gewrichten!
Ook Schuitemaker denkt dat glucosamine kan helpen bij pijnlijke gewrichten. “Maar de basis blijft toch goede voeding. Daarnaast zou je overgewicht moeten tegengaan en vooral veel moeten bewegen; wandelen en fietsen zijn prima. Pas als je dat allemaal doet, kan glucosamine als aanvulling zijn werk doen. Ontstekingsremmers zouden echt het laatste redmiddel moeten zijn.”
Ik heb heel lang een pijnlijk schoudergewricht gehad. De arts schreef NB prednison voor, hetgeen ook nog eens niet hielp. Twee jaar een combinatie van lichte oefeningen en ontzien heeft me er uiteindelijk vanaf geholpen. Goed om te weten dat er ook een middel is.