Aan beweging komen de bezoekers van de 50PlusBeurs wel toe deze week. Aan het einde van de dag is hun ademhaling wel omhoog door het bekijken van alle stands. En is het wandelen wel een inspanning geworden die aan de nieuwe normen van de Gezondheidsraad voldoen. Gelukkig weten de meesten ook dat buiten beurstijden ook bewogen moet worden. En gek genoeg is daarbij het gemak van een E-bike juist het laatste duwtje om naar buiten te gaan en een end verder te peddelen dan normaal.
Wikken en wegen over aanschaf
Het echtpaar in de stand van E-bikemerk Victoria staat te wikken en te wegen. “Het is wel veel geld, hè,” zeggen ze tegen elkaar. Ze hebben net een fietstocht gemaakt langs de Donau van 400 kilometer en de volgende fietstrip ligt ook al in het verschiet. “250 kilometer langs de Loire.” En op die afstanden is een E-bike misschien toch wel fijn voor het laatste stukje. “Maar 6000 euro voor 2 fietsen, ga er maar aan staan.” Ron Yanse van Victoria bestrijdt dat ze zo duur uit zullen zijn. “Voor minder heb je ook een goede fiets.” En voor onze camera houdt hij een vurig pleidooi over het gezonde aspect van de E-bike.
Sinds Piet’s Parkinson is conditie nóg belangrijker
Tonny Wienen (71) uit het Limburgse Leunen probeert voor het eerst een E-bike uit. Ze leent steeds vaker de electrische fiets van haar man Piet (74) maar een herenfiets met stang; zelfs Piet zou nu niet meer zo’n fiets kopen. Tonny maakt in de Utrechtse jaarbeurs drie rondjes op drie verschillende fietsen. “De eerste, met een gewone derailleur bevalt me het beste. Die anderen sturen meteen zo zwaar,” zegt ze. Tien jaar geleden is bij Piet Parkinson geconstateerd en sindsdien vinden ze een goede lichamelijke conditie nóg belangrijker. Zo fietsen ze een paar keer per week wel tussen de 25 en 50 kilometer. Zij op een gewone, Piet op een electrische. “Vorige week heb ik ook de Dam-tot-Damloop gewandeld,” vertelt Tonny, “want daar houd ik ook van.” En Piet? Die fietst dan regelmatig met haar mee.
Nieuw beroep: fietsaccuhersteller van E-bike
Even verderop geeft Wouter Klein Kiskamp uit Nijverdal in de stand van Fietsaccuspecialist.nl l toe dat hij niet of nauwelijks tot fietsen komt. “Ik zou veel meer moeten bewegen,” zegt de man die zich notabene bevindt in de voorhoede van een nieuw beroep in Nederland: de fietsaccuhersteller. Zijn kleine hoekje op de 50PlusBeurs wordt bijna overlopen door de mensen die allemaal het fijne ervan willen weten. “U stopt uw kapotte accu in de doos die wij u toesturen. U stuurt hem op naar ons en wij vervangen hem dan met een pakket nieuwe batterijen. Die uw accu meteen krachtiger maken! Hoeveel zeg ik niet, want de extra actieradius hangt af van welke stand u op uw fiets instelt”, legt hij uit.
Wandelen kan ook maar dan graag op goede schoenen
En tja, als uw accu dan toch onverhoopt op is, zit er niets anders op dan te wandelen. Dat miljoenen meerdanvijftigers overigens óók graag doen. “Als ze dan maar wel goede schoenen aantrekken,” raadt Danielle Mulders op het Schoenenplein in de Utrechtse Jaarbeurs uit. “Uit de voeten van de mensen die we hier driedimensionaal opmeten, blijkt dat zo’n 35 procent in verkeerde, te kleine, schoenen loopt.” En verkeerde schoenen, da’s toch echt iets anders dan een te klein T-shirt aantrekken, vergelijkt ze.
Niet zomaar online schoenen bestellen
Ingegroeide teennagels en een hallux falgus, een knobbel als volg van een gekromde voet, zijn het gevolg. “Een schoen moet altijd 1 cm meer ruimte voor hebben, voor het afwikkelen van de voet.” Dus niet zomaar online schoenen bestellen maar een liefst gespecialiseerde stenen winkel opzoeken, propageert Danielle namens de branche, die zich verenigt heeft in Gezond Lopen.nl. Alleen dan krijg je een schoen met een goede breedte- of halve maat aangemeten. Zo kan je kilométers voort.
Recente reacties