Het was niet Stella Ruisch’ eerste keuze eind vorig jaar naar de kerstmarkt in Düsseldorf te gaan. Maar de stad slaagde erin haar vooroordelen ‘lelijk, industrie, milieuvervuiling, Roergebied; daar rijd je snel doorheen op weg naar mooie plekken’ te weerleggen. Als je de kerstkraampjes wegdenkt, blijven er genoeg sfeervolle straten, monumentale gebouwen en pleinen over om te denken: ‘ik kom hier graag nog eens terug als de zon schijnt.’
Moderne architectuur maakt Düsseldorf ook bezienswaardig
Het Roergebied is allang niet meer het industriegebied uit mijn jeugd in de jaren zestig en zeventig. Er zijn natuurlijk in Düsseldorf en omgeving nog genoeg complexen met smerig rokende schoorstenen maar de afgelopen jaren hebben de Duitsers hun best gedaan ze om te vormen tot broedplaatsen van kunst- en cultuur. Ook in Düsseldorf is de Medienhafen een bezienswaardigheid geworden vanwege de opvallende architectuur, o.a. van Frank O’Gehry.
Romantisch Benrath
Er is ook nog net genoeg natuur om een indruk te krijgen hoe geweldig mooi het hier geweest moet zijn voordat de industrialisatie zijn vernietigende werk in het heuvellandschap deed. De fiets is dan ook een prima vervoersmiddel om Düsseldorf en omgeving te verkennen. En bijvoorbeeld naar het romantische slot Benrath te trappen.
Jugendstil
Wij verkennen de stad echter te voet en dwalen door de straten met statige panden. De littekens die de Tweede Wereldoorlog in Düsseldorf achter heeft gelaten zijn duidelijk zichtbaar. Maar de 10 kilometer lange NS-wandeling die we op Wandelzoekpagina.nl hebben gevonden brengt ons toch langs een paar overgebleven Jugendstilpareltjes. Terwijl even verderop de auto’s voorbij zoeven, lopen we langs een stukje stadsmuur de oude stad in. Ook een aantal kerken hebben het oorlogsgeweld overleefd. Ze leveren het bewijs dat Düsseldorf in het hart een eeuwenoude stad is gebleven. En zo belanden we aan de Schlossufer met een weids uitzicht over de Rijn.
Het is grijs, grauw winterweer en op het plastic waarmee de terrassen langs het water zijn afgescherm verschijnen de eerste druppels. Langs de kade liggen partyschepen werkeloos afgemeerd. Maar toch kan ik me moeiteloos voorstellen hoe leuk en gezellig het hier moet zijn als de zon schijnt! Verderop staat een oude toren, die ik voor een ‘wasserturm’ aan zie maar die een gerestaureerd restant is van het kasteel wat hier ooit heeft gestaan.
Ik vind het uitzicht vanaf de kade al weergaloos, maar wie nog verder wil kijken kan ervoor kiezen om de verderop gelegen Rheinturm te bezoeken. In een ronddraaiend panoramarestaurant kan de bezoeker onder het genot van een hapje en een drankje van de omgeving genieten.
Onze wandelroute voert door de bijbehorende enorme hofgarten, een groot stadspark dat de Altstadt scheidt van de nieuwere stadswijken. Natuurlijk lopen we ook langs de Königsallee. Hier beseffen we weer dat op de tassen van de internationale modemerken naast Parijs, Rome, Londen ook vaak Düsseldorf staat vermeld! Wie van winkelen houdt mag ook de Schadowarkaden en de Köbogen niet overslaan. Duik vooral ook de straten achter de Königsalleein en je vindt leuke kleine winkels, een markt waar je heerlijkheden uit de hele wereld naast je glas wijn kan genieten. Maar wij zoeken een aloude Duitse konditorei op. Want bij een bezoek aan een Duitse stad mogen kaffee und kuchen niet ontbreken!
Meer lezen over Duitse bestemmingen?
Kees Rooze en zijn vrouw steken regelmatig eventjes de grens over voor een bezoek aan Münster. Op weg voor een fietsvakantie deden ze ook Hamburg aan, prima bestemming voor een stedentrip. In Coronatijd droom Brigitte Leferink van een bezoek aan Wuppertal, ook in het Duitse Ruhrgebied. En laten we dichtbij Keulen niet vergeten. Maar lees Kees Rooze’s verhaal over Berlijn en je krijgt meteen zin om te gaan. Maar vlak ook Dresden niet uit. Leer over de invloedrijke architectuurbeweging die menig grote stad heeft veranderd in Dessau. Liever een rustiger omgeving? Ontdek dan met Karin de Lange het Sauerland.
Openingsfoto: De medienhafen met op de achtergrond de Rheinturm. Foto: Ramon Burki/Unsplash/ Foto’s, tenzij anders vermeld: © Stella Ruisch
Recente reacties