Van eeuwenoude hunebedden naar moderne kunst in Rondje Nederland
Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat ook niet meer op. De komende 12 weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland, Brabant, Gelderland en Overijssel is in Rondje Nederland nu Drenthe aan de beurt.
Zeg Drenthe en ik denk onmiddellijk terug aan de fijne vakanties die we er met de kinderen hebben doorgebracht. Met werk en een gezin, bleef er weinig energie over om een vakantiebestemming te zoeken. En waarom dan niet terug naar de plek waar we het vorig jaar ook zo leuk hebben gehad? In Drenthe hadden we in Schipborg voor ons gevoel een prachtige, unieke relatie gevonden. En elk jaar was er weer een blij weerzien met andere ouders, die er net zo over dachten als wij. En zo werden niet alleen de kinderen vriendjes… Sindsdien ben ik regelmatig naar de provincie teruggekeerd. Want naast natuur heeft Drenthe ook een aantal aantrekkelijke musea met mooie tentoonstellingen in de aanbieding.
De Drentsche Aa
Voor natuurliefhebbers is de Drentsche Aa een begrip. Het is een van de drie nationale parken die Drenthe heeft. De andere zijn even bekend: het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Wij huurden er in Schipborg een nostalgisch houten vakantiehuisje, waarvan er een stuk of zes rond een bocht in de beek van de Drentsche Aa stonden bij een boerderij annex manege. De huizen waren groen met wit en vanwege de ouderdom kwamen ze inclusief muizenfamilies. Godzijdank waren ze zo schuw dat we ze alleen bij complete stilte zagen. Er stonden ook nog twee romantische Pipowagens en er was een klein campingveldje.
Nu is de Drentsche Aa een natuurgebied dat eigenlijk niet bebouwd mag worden maar de eigenaars, toen een bejaard echtpaar, hadden dit gebied en de huisjes al tientallen jaren. Er was een natuurzwembad, dat eenvoudig werd gevormd door in de zomer de dijkjes door te steken. Op het terrein liepen eenden en kippen, die elke zomer weer namen kregen van de kinderen en gevoerd mochten worden. Er lagen kano’s en met een bruggetje kwam je in een groot veld terecht met manshoog gras, waarin de kinderen zich konden verbergen, hutten bouwden en verstoppertje speelden. Bij zonsondergang ging ik vaak in het veld staan om de gouden gloed te zien schijnen door de grashalmen. ’s Nachts kon ik het niet laten bij heldere hemel naar de myriaden aan sterren te kijken. Hoe idyllisch wil je het hebben?
Het terrein met vakantiehuisjes bestaat nog steeds maar is inmiddels wel een stuk luxer geworden. Gelukkig is de stijl van ouderwetse vakantiehuisjes gehandhaafd. Het heet nu Músarrindill. Als je midden in de natuur wilt overnachten moet je hier zijn.
Hunebedden
Het is onmogelijk om naar Drenthe te gaan zonder hunebedden te zien. Voor ons als ouders viel het echter niet mee de kinderen mee te krijgen. Voor hen verplichte kost voor ons het gevoel dat we de mensen die ze tienduizenden jaren geleden hebben gemaakt konden aanraken. Gelukkig vinden de meeste kinderen het fijne klimobjecten. Alhoewel het misschien een beetje respectloos is zo met grafstenen om te gaan… Aan het eind van de weg naar ons vakantiehuisje stond er al één. In totaal zijn er 52 te bewonderen waarvoor zelfs een Hunebeddenroute is uitgezet, die je kan fietsen. En anders kun je met de auto de Hunebed Highway volgen over de Hondsrug. Zo rijd je door het oude stroomdal van de gletsjers die het landschap van Drenthe in de voorlaatste IJstijd hebben gevormd.
Uiteraard kun je dan ook niet anders dan het Hunebedcentrum in Borger bezoeken als je in Drenthe bent. Daar vind je de geschiedenis van de bouwers van de hunebedden, het Trechterbekervolk. van tienduizenden jaren geleden. Ontroerend om bekers, aardewerk en gereedschappen, die zo lang geleden duidelijk zichtbaar door mensenhanden zijn gemaakt.
Het Drents Museum
Het woord museum is gevallen… en daarin heeft Drenthe voor kunstliefhebbers ook wat te bieden. Zelf heb ik goede herinneringen aan de dubbeltentoonstelling The American Dream in het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden. Zo’n tijdelijke tentoonstelling laat schilderijen zien die je daarna niet gauw meer ziet, omdat ze terug gaan naar privécollecties en musea ver weg. Dat geldt ook voor de tentoonstelling Barbizon of the North die er nu nog tot 13 september 2020 is te zien. Door corona is een spontaan bezoekje uitgesloten: je moet vooraf reserveren. Voordeel is dat je met weinig mensen tegelijk in een zaal bent en alle tijd en rust hebt om te kijken. Je kunt schilderijen van het Drentse landschap bewonderen van niet de minste schilders als Mesdag, Van Gogh en Israëls. Barbizon was een school van kunstenaars die voor het eerst hun schildersezel buiten opzetten en ter plekke landschappen schilderden. Maar ook de vaste collectie is de moeite waard, ook al is het 2100 jaar oude meisje van Yde even niet te bekijken vanwege een vernieuwing van de presentatie.
Het Gevangenismuseum
Drenthe behoorde lang tot het ruigste en onherbergzaamste gedeelte van Nederland. Eeuwenlang was het een toevluchtsoord voor wie wat op zijn kerfstok had. Daarna was het de bestemming voor wat de overheid als probleemgevallen zag. Het Drentse Veenhuizen kent de rest van Nederland als een gevangenis. Tot voor kort was minder bekend dat het ooit is opgezet als een ideale kolonie voor paupers. Arme gezinnen werd er vanaf 1818 een nieuwe toekomst geboden als boeren. Veenhuizen heette toen de Maatschappij van Weldadigheid. De gevangenis bevindt zich op het enorme terrein van een toenmalige veenkolonie. Het gevangenismuseum vertelt de geschiedenis vanaf 1818. Je kunt er ook overnachten. Nee, dat is geen afzien in een kleine cel met stromatras en op water en brood maar in gezellige vakantiehuisjes in het dorp Veenhuizen dat gebouwd werd voor het personeel van de voormalige weldadigheidskolonie. Er is een winkel en een restaurant. Je kunt dwalen op het terrein van wat ooit Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord, de verschillende ‘gestichten’ van de Maatschappij zijn geweest. Ik woonde er de voorstelling bij van het toneelstuk ‘Het pauperparadijs‘ bij.
Het theaterstuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen en gaat over de zoektocht naar haar afkomst. ‘Het pauperparadijs’ was zo succesvol dat het uiteindelijk ook in het Amsterdamse Carré werd opgevoerd. Deze zomer zouden er in Veenhuizen nieuwe voorstellingen zijn maar die zijn nu uitgesteld tot 2021. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor een bezoek aan Drenthe zelf te gelden!
Nog meer tips voor bezoek aan Drenthe
Denk ook eens aan een bezoek aan Dierenpark Emmen (tegenwoordig Wildlands). Pret valt er op gepaste afstand te maken in Vakantiepark Slagharen. Of wandel hoog boven de mensen over het Boomkronenpad in Borger. Van plan naar het Dwingelderveld te gaan? Neem dan een kijkje bij de immense radiotelescoop die aan de rand staat opgesteld. Meer dan 50 jaar wordt er zo al geprobeerd contact met het buitenaardse te leggen.
Een heel aards genoegen kan een bezoek aan het TT-Circuit in Assen zijn. Waan je zelf een deelnemer aan de beroemde races en draai op je eigen motor een rondje…
Openingsfoto: Pixabay/Skitterphoto
Recente reacties