Wie van fietsen én beeldende kunst houdt kan deze liefhebberijen combineren met een bezoek aan Dijken van Wijven. Brigitte Leferink was in Zeeland op vakantie en nam een kijkje bij editie 2021. Dijken van Wijven kiest elke keer een andere dijk in Zeeland om beelden van vrouwelijke kunstenaars tentoon te stellen. Dit jaar staan de kunstwerken op en aan de Oosterscheldedijk op Noord-Beveland.
We kiezen voor trapondersteuning
Eindeloos… Dat is dit jaar het thema van de kunstroute Dijken van Wijven. Het fietspad langs de Oosterschelde, op Zeeuwse eiland Noord-Beveland vormt het decor waarin 15 kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars zijn geplaatst. Hof Christina, het hoevehotel in Vrouwenpolder waar we logeren, verhuurt fietsen. We kiezen, met het weidse landschap en de wind in ons achterhoofd, voor een elektrisch exemplaar. Een goede keuze, want het is een fietstocht met af en toe een kort klimmetje het duin op. Dat gaat met een fiets met trapondersteuning toch net wat gemakkelijker.
Kunstwerken zijn al van ver af te zien
Ik moet denken aan mijn eerste les Duits op de middelbare school als we op weg gaan: Die Sonne scheint. Der Himmel ist blau. Het is een prachtige dag. Het water in de Oosterschelde is helderblauw, bijna on-Nederlands. De kunstwerken zijn vanuit de verte al zichtbaar. Ze staan op de dijk of aan de waterkant. Allemaal voorzien van een klein vierkant bordje met uitleg dat pal aan de weg in het gras ligt. Soms is het even zoeken naar het bordje.
Eerbetoon aan schildpad
Elke kunstenares geeft een eigen interpretatie aan het thema Eindeloos… Verrassend is de verzameling witte schoolstoelen met rode laarsjes erop. Een monument voor al die vrouwen in de geschiedenis die de schoolboeken niet hebben gehaald maar wel een wezenlijke rol hebben vervuld. Gemaakt door Rolina Nell. We zien een soort moderne Arc de Triomph van Marianne Hennebel en vier wachters in paarse kledij. Ze lijken op monniken en zien er als je ze van dichtbij bekijkt een beetje eng uit. Janneke Rottier maakte dit kunstwerk. De lederschildpad van Betsy de Jonge lijkt van veraf eerst een zeehond. De schildpad op ware grootte is een eerbetoon aan het verdwaalde exemplaar dat in 2020 in de Oosterschelde zwom.
De hele ‘Dijken van Wijven’ valt er wat te bekijken
Kunst mag je meestal niet aanraken, maar bij de oneindige beweging, infinity, van Merel Holleboom is dat juist wel de bedoeling. Je kunt de lemniscaat in beweging zetten, als de wind dat niet al voor je gedaan heeft. Al speurend naar kunstwerken zien we op de hele dijk versierde paaltjes.
Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in Colijnsplaat en Wissenkerke hebben zogenaamde kijkers gemaakt. Een creatieve manier om kinderen bij dit kunstproject te betrekken. Bovendien heb je zo echt de hele route wat te kijken.
Dubbel genieten van het uitzicht
We fietsen de route twee keer. Eerst van Wissenkerke naar Colijnsplaat. Daar stappen we af voor een lekkere lunch. We nemen een twaalfuurtje vis op het terras van eetcafé De Patrijs. Daarna fietsen we dezelfde weg terug. We hoeven dan niet meer bij elk kunstwerk af te stappen, maar genieten dubbel van het uitzicht. De beelden staan er tot en met 5 september, maar ook daarna is het de moeite waard dit fietspad een keer te nemen.
Tips voor Dijken van Wijven
- Het is handig om vooraf de brochure over het kunstproject te downloaden op je telefoon, zodat je de route bij de hand hebt. Wij waren niet zo snugger en moesten op de gok het beginpunt zoeken. Helaas staat nergens een richtingaanwijzer, tot je daadwerkelijk bij de route bent.
- Als je 21-22 of 28-29 augustus gaat, kun je gelijk de route Kunstspoor doen. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij je galeries en kunstenaars die op Noord-Beveland wonen en/of werken kunt bezoeken.
Meer over beelden
Wie van beelden houdt kan deze zomer zijn hart ophalen in Nederland. Zo schreef Mirelle Nunes al over ArtZuid en genoot Brigitte Leferink van de rondleiding die ze langs de beelden in Amsterdam kreeg. 2021 is ook het jaar van de IJsselbiënnale. Er zijn fietsroutes die het mogelijk maken in 4 delen alle kunstwerken te zien. Of plan een bezoek aan museum Voorlinden, waarvoor alleen het tuinontwerp van Piet Oudolf al de moeite waard is.
Recente reacties