De overgang dat betekent opvliegers; plotselinge zweetaanvallen. Als 40plusser was het mijn grote angst. Dat ik zo’n opvlieger zou krijgen tijdens een vergadering op de redactie. Ja, en je menstruatie houdt natuurlijk op. Maar daar heb ik zonder veel spijt afscheid van genomen. Verder had ik geen flauw benul wat er precies in mijn lijf zou afspelen. Net zoals seksuele voorlichting stond praten over overgangsklachten bij onze generatie vrouwen niet echt op de agenda. Daarin komt nu geleidelijk verandering. Maar er valt nog veel kennis te vergaren, constateert Eveline Bakker (54). En dat is het doel van de stichting Vuurvrouw die ze bijna drie jaar geleden heeft opgericht.
Meerdanvijftigers krijgen een groeiende belangstelling voor gezondheid. Daarom besteedt onze website regelmatig aandacht aan onderwerpen als goede voeding, in beweging zijn en vooral aan tips om gezond te blijven!
Burn-out? Depressief? Misschien is het wel de overgang
“Inmiddels weten we dat hormoonschommelingen bij vrouwen op leeftijd veel meer dan de overbekende opvliegers kunnen veroorzaken. Stemmingswisselingen, spier- en gewrichtsklachten zoals schouderpijn, vaginale droogte, hartritmestoornissen het zijn voorbeelden van klachten die in de overgang kunnen optreden. Ook de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose neemt toe. Vrouwen die nu met de diagnose burn-out ziek thuis zitten of door depressiviteit zelfs hun baan zijn kwijt geraakt, kunnen in werkelijkheid met overgangsklachten te maken hebben. Door gebrek aan kennis bij huisartsen wordt deze mogelijkheid echter vaak over het hoofd gezien.” Vrijdag 2 maart besteedde Nieuwsuur op NPO2 aandacht aan dit kennisgat.
80% van 1,6 miljoen vrouwen krijgt overgangsklachten
Voor de laatste menstruatie begint de hormoonproductie in de eierstokken al te haperen. In de vruchtbare jaren zijn deze verantwoordelijk voor de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Als de overgang begint, dan kent de hoeveelheid van deze hormonen kent plotseling pieken en dalen, waardoor 80 procent van de vrouwen in meer of mindere mate met klachten krijgt te maken. 30 procent ervaart zelfs zeer ernstige problemen. Na de menopauze (de laatste menstruatie) moet het vrouwenlichaam een nieuw hormonaal evenwicht zien te vinden. Een proces dat jaren kan duren. Eveline Bakker kwam door een operatie al op haar tweeënveertigste in de overgang.
Hormoontherapie in verdomhoekje
Toen ze meer wilde weten over de fase waarin ze verkeerde, kwam ze op voor velen onbekend terrein. “De standaardmedicatie voor overgangsklachten was tot 2002 hormonen voorschrijven. Totdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 2002 alarm sloeg over het risico op trombose en kanker dat daardoor bij oudere vrouwen toenam. Dat nieuws heeft vooral in Nederland gezorgd dat maar weinig vrouwen hormoontherapie volgen. Uit verhalen van de 10.000 vrouwen die zich bij Vuurvrouw hebben aangesloten, blijkt dat huisartsen wel vaak adviseren om de pil door te slikken.wordt geadviseerd om de pil door te slikken. Maar daar zitten veel hogere doseringen hormonen in! Inmiddels blijkt dat de nodige vragen bij de berichtgeving toentertijd kunnen worden gesteld.”
Huidgels met bio-identieke hormonen
Zelf kreeg Eveline door de bijwerking van medicijnen in 2010 een herseninfarct, waardoor ze een tijd uit de running was. Toch is ze overtuigd dat hormonen, mits goed gedoseerd, kunnen helpen bij de bestrijding van ernstige overgangsklachten. “Oestrogeen beschermt zelfs een beetje tegen hart- en vaatziekten, het houdt de vaten schoon en soepel. En er bestaan nu hormoongels die via de huid worden opgenomen. Deze vorm is bio-identiek en veilig. Hormoontherapie is met name geschikt voor vrouwen die nog niet langer dan 10 jaar in de overgang zijn.”
In het najaar kenniscentrum overgangsklachten
Goede voorlichting daar draait het om, constateerde Eveline. Op de website van Vuurvrouw.nu kunnen de 1,6 miljoen vrouwen die in Nederland in de overgang zijn met lotgenoten in contact komen. Inmiddels hebben zich ook medici aangesloten. “Maar uiteindelijk streven we ernaar om alle kennis, die nu nog gebrekkig en versnipperd is, in één kenniscentrum onder te brengen. Dat is bijvoorbeeld ook in het belang van werkgevers. Snappen ze meer van de overgang, dan kan veel ziekteverzuim onder het groeiend aantal oudere vrouwelijke werknemers worden voorkomen.” Vuurvrouw Eveline wil er niet veel gras over laten groeien. Wat haar betreft moet het dit najaar al zover zijn.
Recente reacties