Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Wat te doen met de zak uitgeslagen pure chocolade druppels in de kast? Een mooie bestemming met Pasen in het vooruitzicht is ze te gebruiken voor chocolade paaseitjes!
Je kiest nooit meer voor fabriekseitjes…
Onze jongste dochter heeft ons te veel verwend. In covid-tijd heeft ze zich ontwikkeld tot hobby-chocolatier in het voetspoor van haar overgrootvader. En het hoogtepunt van haar inspanningen is met Pasen als ze ons verrast met allerhande gevulde chocolade eitjes. Als je eenmaal zulke eitjes geproefd hebt, dan kies je nooit meer voor fabriekseitjes. En zo verdiepte ik me erin hoe ze zelf te maken.
Dit heb je nodig
Wie aan de slag wil om zelf chocolade paaseitjes te maken, heeft in ieder geval een vorm nodig. Die is eenvoudig te vinden bij een goed gesorteerde kookwinkel of nog makkelijker: online. Moest overgrootvader het nog met metalen vormen doen, tegenwoordig zijn ze van kunststof. Het is ook fijn als je een werkplank hebt, mijn dochter zweert bij haar marmeren exemplaar. Een paletmes of een groot snijmes komt ook van pas. En je kan niet zonder een kookthermometer.
Meer dan een eeuw chocolademakers
En dan natuurlijk de chocola. Je kunt gewoon een tablet of meer tabletten kopen bij de supermarkt maar zogenaamde couverture in druppels oftewel callets kun je ook online bestellen. En dan hebben wij een voorkeur voor het Belgische merk Callebaut dat al meer dan een eeuw chocola verkoopt. Ze hebben ook een goede website waarin een en ander wordt uitgelegd. Ik heb wel het gevoel dat hun doelgroep professioneel is, terwijl wij natuurlijk goedwillende amateurs zijn.
Mooi glanzende paaseitjes
Met alleen maar chocola smelten en in een vorm gieten, ben je er (nog) niet. Voor mooi glanzende paaseitjes moet je ‘tempereren’. Helaas hebben wij niet de mooie machines van Callebaut
Thuis kun je het gemakkelijkst je kleine hoeveelheid chocola (en niet de slóten in de video ) smelten in een schaaltje in de magnetron, leggen ze uit bij Callebaut. Da’s nou jammer. Bij de verbouwing vorig jaar heb ik mijn magnetron laten schieten. Maar niet getreurd: er is een aubainmarie-pan en daar kan je ook prima chocola in smelten.
Tempereren
Houd voor ong. 30 halve paaseitjes 200 gram chocolade aan (beter te veel dan te weinig), melk, caramel (lekker met zeezout naar smaak, puur of wit naar keuze. In de aubainmarie pan smelt de cacaoboter in de chocola bij een graad of 40,45 maar als je hem zo laat afkoelen wordt hij dof. Houd 1/3 van de hoeveelheid chocola die je wilt gebruiken achter en voeg die stukje bij beetje toe, terwijl je blijft roeren. De chocola koelt dan geleidelijk af en blijft glanzend. Maar als je stukjes of druppels chocola bijvoegt en blijft roeren, dan wordt de chocola glanzend. De duidelijkste uitleg voor het ‘tempereren’ vond ik bij Bakken.nl. Wacht tot de thermometer bij pure chocola (31-32 graden aangeeft), bij melkchocolade 30 en bij witte chocolade 29 graden aangeeft.
Even in de koelkast en (bijna) klaar zijn de chocolade paaseitjes
Dan is de chocola klaar om in de vorm te gieten. Wacht even tot de chocola gestold is en ga dan met een mes over de vorm, zodat je de resten weghaalt en mooie vormpjes overhoudt. Dan een kwartiertjes in de koelkast. Als het goed is, kun je daarna de -halve- eitjes uit de vorm tikken. Verwarm een pan met een platte bodem, houd de paaseitjes er kort in en plak ze tegen elkaar. Vrolijk Pasen!
Meer lezen
Marlies Mielekamp is ook dol op paaseitjes, schreef ze op onze website. Chocola is natuurlijk voor veel van ons een ‘zondig’ genoegen. En er zijn ook zoveel heerlijke dingen mee te maken. Zoals chocolade bananencake, die Brigitte Leferink van overrijpe bananen maakte. En met haar chocolademousse (van Callebaut) krijgt Stella Ruisch haar kinderen stil.
Openingsfoto: Jongste dochter van Stella Ruisch verwende haar ouders afgelopen jaar met een zelfgemaakt paasei van caramelzeezout vol met de heerlijkste chocolade paaseitjes!.
Recente reacties