Vanwege het klimaat wil men in Nederland af van fossiele brandstoffen. En dus wordt er veel aandacht gevraagd voor alternatieven. Zonnepanelen voor elektriciteit en een (hybride) warmtepomp als verwarming. In Duitsland heeft men echter heel andere ideeën, ontdekt Marlies Mielekamp.
In Nederland wordt het gebruik van een warmtepomp aanbevolen. Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming) zelfs verplicht worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is.
Zelf is ons gasverbruik (1000 kuub per jaar) niet genoeg om voor een warmtepomp te kiezen. Daarom kozen wij ervoor om naast een nieuwe gasketel, een airco in onze woonkamer te installeren. Het energieverbruik daarvoor wekken onze zonnepanelen op. Dat scheelt enorm in fossiele brandstoffen
Duitsland: geen gas, geen warmtepomp
Hoe anders is dit in Duitsland! Over het algemeen verwarmt men daar met olie, soms met gas. Onze dochter woont 5 kilometer over de grens en haar cv-ketel op gas is aan vervanging toe. Toevallig was er in haar omgeving een voorlichtingsavond over wat een goede keus zou zijn om als nieuwe cv-ketel te gebruiken.
Gas en olie vindt men daar geen goed idee omdat dit vanuit Rusland en de Arabische landen moet komen en de toevoer niet is gegarandeerd. Maar ook een warmtepomp wordt afgeraden. In Duitsland zijn ze namelijk bang dat hun elektriciteitsnet hier niet toereikend voor is. En mocht dat net overbelast raken dan zou het zomaar kunnen dat je voor onbepaalde tijd afgesloten wordt van het elektriciteitsnet. Wie precies wordt afgesloten wordt bepaald door de energieleverancier…
Pelletkachel als cv-ketel
Tot haar verrassing werd op die voorlichtingsavond aangeraden een pelletkachel als CV ketel te gebruiken! In plaats van hout, verbrand je hierin pellets. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels die eruit zien als konijnenvoer. Pellets hebben een schonere verbranding dan aardgas, geven meer warmte per kg en stoten minder fijnstof uit dan hout. In Nederland vindt men dat pelletkachels toch nog te veel fijnstof uitstoten in dichtbevolkte gebieden. Omwonenden kunnen daarvan last ondervinden. Een ander nadeel voor Nederland is dat je een kelder of andere grote stookruimte moet hebben aangezien je een grote hoeveelheid pellets nodig hebt om een pelletkachel als cv-ketel te gebruiken. In Duitsland is er gewoonlijk een grotere stookruimte omdat ze van oudsher vaak op olie stoken.
Duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen?
Toch blijft het vreemd dat in Nederland hout- en pellet-kachels als extreem vervuilend worden gezien en in de toekomst wellicht zelfs verboden worden, terwijl 5 kilometer over de grens het als een duurzaam alternatief wordt gezien voor fossiele brandstoffen! En dan hebben het nog niet eens over het deel van de Duitse fijnstof die bij ons uit de lucht neerslaat…
Meer lezen over het milieu
Ons team is het milieu zeer toegedaan. Daarom schrijven we regelmatig over onderwerpen die onze samenleving er beter op kunnen maken. Zoals over een week zonder afval. Brigitte Leferink schreef eerder over Duurzame Dinsdag. We riepen ook op ‘weg met de plastic tas’. En als het straks weer winter wordt, zet Marlies Mielekamp de verwarming een graadje lager. Ideeën om minder voedsel weg te gooien geven we om de week in de rubriek ‘Sjieke kliekjes’. Ook gaven we nog 7 tips om energie te besparen.
openingsfoto: Toch zijn er ook Duitsers die voor een cv-ketel met warmtepomp kiezen…foto: Pixabay
Recente reacties