Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. The Banshees of Inisherin van Martin McDonagh heeft maar liefst negen nominaties voor een Oscar. En wat Karin de Lange betreft mocht er nóg wel een bij. Ga dus deze film, een prachtige Ierse ballade zien in de bioscoop!
Banshee
Drama, geweld en spanning: het komt allemaal aan bod in de film The Banshees of Inisherin, van Martin McDonagh. De schrijver en regisseur verweeft zijn verhaal met muziek en prachtig beeld en daarmee zijn alle elementen van een prachtige Ierse ballade aanwezig. . ‘Banshee’ is het woord voor een vrouwelijke geest die met een gil een dood aankondigt. Het drama draait om de vete die ontstaat als Colm (Brendan Gleeson) de vriendschap verbreekt met zijn vriend Pádraic (Colin Farrell). De laatste weigert zich daarbij neer te leggen. Om Pádraic het zwijgen op te leggen gaat Colm over tot een drastisch dreigement. Maar is hij ook bereid het uit te voeren?
Verveling en uitzichtloosheid
De benauwde en bekrompen sfeer op het eiland deed me nog meer dan de idyllische beelden van de groene weiden, de kliffen en omringende zee. Je kunt er niet zo maar vanaf en iedereen kent en let op elkaar. Als ik al geneigd was tot verhuizen naar een klein dorp op het platteland, dan laat ik het na The Banshees of Inisherin wel uit mijn hoofd. De verveling en uitzichtloosheid druipt er vanaf. Pádraic en Colm kunnen elkaar niet ontlopen. Met een geweldige drama tot gevolg.
Muziek speelt een grote rol in ‘The Banshees of Inisherin’
Een ballade draait om muziek. Muziek speelt dan ook een grote rol in de film. Niet alleen de muziek die in de pub gespeeld wordt, waar de vrienden elkaar treffen en Colm één van de violisten is. Colm leeft voor de muziek. Het liefst wil hij geen tijd verspillen aan kletspraat met Pádraic maar al zijn tijd steken in de compositie van een grote ballade. Buiten de scènes in de pub weerspiegelt een rustige, langzame melodie de rust en de natuur op het eiland. Het ritme heeft iets weg van het verstrijken van de tijd. De melodie is ook te horen bij de alledaagse handelingen van Pádraic die met zijn zus Siobhan (Kerry Condon) in het ouderlijk huis woont. We zien de veerboot, de winkel en de pub in de afwisseling van groene weiden omzoomd met rotsmuurtjes. Het Mariabeeld kijkt neer op de splitsing van wegen, waar Pádraic en Colm ieder een andere kant opgaan. De symboliek druipt ervan af.
Banshee en dorpsgek
De Banshee op Inisherin is een stokoud vrouwtje dat orakelt en door iedereen gemeden wordt. Ze praat onzin, vindt men. Op driekwart van de film voorspelt ze de dood. Die voorspelling geeft het conflict tussen de twee mannen een extra lading. Het pakt echter totaal anders uit dan de kijker verwacht.
Door en door Iers
Die rol van Pádraic wordt fantastisch gespeeld door Colin Farrell door wiens aderen Iers bloed stroomt en die met zijn wenkbrauwen de uitbeelding is van wanhoop en verdriet om de breuk met Colm. Terecht is hij daarom nu een van de kanshebbers op een Oscar in maart. Ook Brendan Gleeson is van Ierse komaf en speelt ook nog eens verdienstelijk viool. Wat je doet afvragen of hij soms ook als Colm echt viool speelt in de film.
The banshees of Inisherin heeft nominaties voor een Oscar in de categorie beste film, beste regie, beste mannelijke hoofdrol (Colin Farrell als Pádraic), beste vrouwelijke bijrol (Kerry Condon als Siobhan, Pádraic’ zus). De film won al de Golden Globe voor de beste komedie. Raar genoeg is er echter geen nominatie voor Brendan Gleeson die zijn rol als Colm met verve speelt en de magie van de film drijft op de twee hoofdrolspelers.
Verhalenverteller
Met een beetje fantasie kan The Banshees of Inisherin worden gezien als een vervolg van het eerdere In Bruges, dat Martin McDonagh maakte voordat hij met kaskraker Three Billboards outside Ebbing kwam. In Bruges gaat over twee gangsters die noodgedwongen samen optrekken als ze in Brugge onderduiken na een liquidatie. Daar ontstaat langzamerhand vriendschap tussen de twee, ook door Colin Farrell en Brendan Gleeson gespeeld. In The Banshees of Inisherin gaat het juist over het verbreken van die vriendschap.
De film was oorspronkelijk bedoeld als het derde toneelstuk in een trilogie. Het is nooit uitgevoerd, omdat Martin McDonagh het laatste stuk niet goed genoeg vond. De ras-verteller putte zijn verhalen uit het Iers, dat hij zich dankzij heimwee van zijn ouders eigen kon maken. Ze vestigden zich in Londen, waar Martin werd geboren maar keerden uiteindelijk terug naar Galway. Daar vond Martin McDonagh de verbeeldingskracht. The Banshees of Inisherin is misschien als film een mooiere afronding dan die de schrijver Martin McDonagh had kunnen bedenken.
Meer Kijk Eens naar films
Leuk om nog eens na te lezen welke films we een aantal jaren geleden mooi vonden. Zoals in 2017 pikten wij deze Oscargenomineerden eruit. Winnen dat jaar deed o.a. La La Land van Damien Chazelle, die dit jaar is opgevolgd door Babylon. Dat jaar kozen we deze films tot de mooiste. Welke vonden we in 2018 mooi? Daar hoorde in ieder geval Three Billboards outside Ebbing toe. Frances McDormand werd terecht bekroond met een Oscar. Meer tips? Klik dan hier.
Openingsfoto: Pádraic en Colm in The Banshees of Inisherin. Foto: ©Search Light Pictures
Recente reacties