21 levenslessen geeft Jo de Poorter de troonopvolgster van België, prinses Elisabeth, voor haar 21e verjaardag. Die lessen in het mooi vormgegeven boek Wij, Elisabeth zijn bedoeld voor de koninginnen van de 21ste eeuw. Ze zijn afkomstig van overleden koninginnen, vrouwen die nu koningin zijn en jonge dames die nog in de wachtkamer zitten. De Poorter typeert hen allen op een bijzondere manier, waarbij het begrip ‘koningin’ breed wordt opgevat. Zoals hij zelf zegt, gaat het om ‘zij die een kroon dragen en zij die de leiding nemen’. Charlene van Monaco (prinses, Koningin van de schijn) passeert de revue, net als María Teresa van Luxemburg (groothertogin, Koningin van het drama) en Diana van Wales die nooit koningin werd maar hier opgevoerd wordt als Koningin van het raffinement.
Sappig verhaal
Het boek leest prettig en bevat tal van anekdotes en leuke weetjes. Kroonprins Frederik van Denemarken, bijvoorbeeld, zegt bij zijn ontmoeting met zijn toekomstige echtgenote Mary, dat zijn moeder ‘een job heeft waarbij je veel mensen ontmoet’. Mary denkt dat zijn moeder aan de balie zit bij een groot bedrijf. Een sappig verhaal is de ruzie tijdens het huwelijksfeest van Felipe van Spanje en Letizia. Onder toeziend oog van veertig genodigde vorstenhuizen gaan twee troonpretendenten met elkaar op de vuist over een aanspraak die ze allebei maken op de – niet meer bestaande – Italiaanse troon.
Grondig onderzoek
Wij, Elisabeth is gebaseerd op grondig onderzoek van Jan Van den Berghe, de eigen ervaring van De Poorter als koningshuisverslaggever en zijn ontmoetingen met leden van koninklijke families. De onlangs overleden Elisabeth van Windsor (Koningin van halfvol) krijgt volop aandacht. Ook de andere naamgenote van de Belgische kroonprinses, Elisabeth (Sisi) van Oostenrijk-Hongarije. Net als in de Netflixserie Die Kaiserin, hier geen suikerzoet verhaal maar een portret van de Koningin van de waanzin.
Máxima, koningin van de verrijzenis
Een ruime plek is ingeruimd voor de Nederlandse vorstinnen. Wilhelmina (Koningin van het verzet), Juliana (Koningin van de gezelligheid), Beatrix (Koningin van gewapend beton) en Máxima (Koningin van de verrijzenis) komen allemaal aan bod. De voorgangers van Elisabeth van België ontbreken, opvallend genoeg. Ze krijgt geen wijze lessen van haar moeder Mathilde, haar oma Paola of oudtante Fabiola. Zou De Poorter denken dat ze die toch wel krijgt in de beslotenheid van het Kasteel van Laken? Ik vond het wel een gemis, want de manier waarop hij de levenslessen van alle anderen verwoordt, maakt nieuwsgierig naar de tips en trucs die Elisabeth van haar familie zou kunnen krijgen.
Meer lezen
Meer lezen en zien over koningshuizen? Brigitte Leferink recenseerde het boek Amalia, geschreven door Claudia de Breij, bezocht de tentoonstelling in Museum Prinsenhof over Amalia van Solms (te zien tot en met 8 januari 2023) en keek naar de serie Die Kaiserin. Stella Ruisch tipt de film The Princess, over het leven van prinses Diana en ze is fan van de serie The Crown over het Britse koningshuis. Ook Wiette van Klingeren is fan. Zij las bovendien het boek Juliana, vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis.
Recente reacties