Amalia van Solms. Wie is deze vrouw naar wie Amalia, de prinses van Oranje is genoemd? De tentoonstelling Amalia, Ambitie en Allure, in Museum Prinsenhof in Delft geeft hier antwoord op. Rondom het trappenhuis waar Willem van Oranje op 10 juli 1584 is vermoord zie je het leven van Amalia van Solms, verbeeld in schilderijen en persoonlijke voorwerpen. Je maakt kennis met Amalia aan de hand van zeven A’s die haar persoonlijkheid, ambitie en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder.
Belangrijkste vrouw van de Republiek
Amalia van Solms, geboren in 1602, trouwt in 1925 met Frederik Hendrik van Oranje. Als vrouw van de stadhouder is ze de belangrijkste vrouw van de Republiek. Zij wendt haar invloed aan in de politiek. Brengt het Huis van Oranje-Nassau tot grote hoogte en bemoeit zich nadrukkelijk met de levens van haar kinderen. Ze laat hen strategisch goed gekozen huwelijken sluiten, soms tot verdriet van de betrokkenen.
Audiotour maakt de tentoonstelling over Amalia extra interessant
In de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van bewegende beelden. Af en toe bijna als een grapje zoals een geschilderd portret dat tot leven komt als de parelarmband naar beneden zakt. De gratis audiotour maakt een bezoek extra interessant. Daarbij is gekozen voor een verrassende insteek. Vijf experts vertellen ieder vanuit hun eigen vak of interesse over Amalia van Solms. Dat is geen droge kost of uitleg bij de schilderijen en voorwerpen maar boeiende verhalen van onder andere conservator Julia van Marissing over haar keuze voor deze tentoonstelling. En een toelichting van kunsthistorica Ineke Goudswaard, tevens biograaf van Amalia. En ook een prachtig gedicht, geschreven en voorgedragen door spoken word artist en poëzieschrijver Xem Vermeij. (In de museumwinkel tevergeefs gezocht naar de tekst ervan, het blijkt alleen in de tentoonstellingscatalogus te staan, jammer).
En natuurlijk mag je het verhaal van Willem van Oranje niet missen…
Als je toch in het museum bent, is een wandeling door de overige zalen een kleine moeite. Daar kun je je vergapen aan het Delfts Blauw, luisteren naar verhalen van vroeger die tot leven komen op de wanden. Genieten van een paar hedendaagse Delftse Meesters en natuurlijk mag je het verhaal over de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje niet missen.
De tentoonstelling Amalia. Ambitie en Allure, is te zien tot en met 8 januari 2023. Kijk hier voor overige informatie, openingstijden, tickets en speciale evenementen.
Meer lezen over Nederlandse musea
Mirelle Nunes schreef over het jubileumjaar van het Mauritshuis, Stella Ruisch nam een kijkje in het Spoorwegmuseum en het Textielmuseum in Tilburg. Ze slaat daarbij de museumwinkels niet over.
Wie nader wil kennismaken met ‘onze’ prinses Amalia, kan het boek van Claudia De Breij, dat Brigitte Leferink voor ons recenseerde lezen. Een kijkje achter de schermen van Paleis Soestdijk was te zien in de documentaire van Frans Bromet. Terug te zien via NPO Start.
Openingsfoto: ©Guus Schoonewille
Recente reacties