Nieuwsgierig pluis ik de berichtgeving na nu het FNV-ledenparlement afgelopen weekeinde eindelijk zijn fiat heeft gegeven aan het Pensioenakkoord. Hoe gaat het nu verder? Want het scenario van de al 10 jaar durende soap rond de vernieuwing van ons pensioenstelsel kent nog vele losse eindjes.
Een beetje van jezelf…
In het nieuwe Pensioenakkoord bouwen werknemers hun eigen pensioenpotje op. Ze doen dat door premie te betalen aan een pensioenfonds die hun inleg gaat beleggen. Daarnaast bouwen de pensioenfondsen tegelijkertijd een buffer van 15 procent van het belegde vermogen op voor slechte tijden. Zo betekent een economische crisis niet meteen een forse korting op het persoonlijke pensioen. Om het bij de reclameleus van een bouillonblokjesfabrikant te houden: een beetje van jezelf en een beetje van de groep verzekerden, waartoe je behoort. En daar begint meteen al de stippellijn, waarop nog een antwoord door de pensioenverzekeraars moet worden ingevuld. Wordt die buffer gevormd uit de pensioenpremies of door het reeds behaalde rendement op beleggingen uit het verleden?
Verrassende wendingen
Het pensioenverhaal voor zestigplussers zoals ik, kent veel verrassende wendingen. Van 70 procent van het eindloon ben ik naar 70 procent van het middelloon gegaan. In de tussentijd heb ik ook nog een VUT-regeling zien komen en gaan. Nu gaat de nieuwe pensioenwetgeving waarschijnlijk in 2022 in. Aangezien ik pas daarna de pensioenleeftijd bereik, weet ik niet of ik in een overgangsfase terecht kom of al onder de nieuwe regeling ga vallen.
En hoe zit het met de groep ZZP’ers die tot de coronacrisis nog groeide en daardoor mede zaagde aan de stoelpoten van ons zo vaak in het buitenland geroemde collectieve pensioenstelsel? Buiten een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid, is daar nog niets over bekend.
Ook mensen met zware beroepen -we weten nog niet wie daaronder valt- zullen moeten afwachten of er voor hen iets wordt gedaan. Nu loopt de AOW-leeftijd nog even snel op met de levensverwachting. Maar minister van Sociale Zaken Koolmees zal naar alle waarschijnlijkheid door het Pensioenakkoord met een wet komen die die stijging afvlakt. Vermoedelijk komt er voor mensen met zware beroepen ook de mogelijkheid van vroegpensioen.
Te weinig geld in kas
Vroeger keek ik met plezier naar het overzicht van mijn opgebouwde pensioenrechten. Nu vind ik het veel belangrijker of mijn pensioenfonds nog voldoende dekkingsgraad heeft. Voor veel mensen die nu al pensioen krijgen, is het helemaal spannend. Volgens de huidige rekenmethodes hebben 4 van de 5 grote pensioenverzekeraars namelijk aan het eind van dit jaar te weinig geld in kas om hun pensioenverplichtingen na te komen. Minister Koolmees heeft het wettelijk verplichte percentage inmiddels verlaagd naar 90 procent. Dat wil zeggen dat tegenover iedere euro die ze in de toekomst moeten uitkeren, 90 eurocent in kas zit. Maar de verwachting is dat veel pensioenfondsen aan het eind van dit jaar dan ook nog een tekort noteren.
Genoeg cliffhangers in Pensioenakkoord
De pensioen-versie van ‘Onderweg naar Morgen’ eindigde deze week dus voorlopig met het Pensioenakkoord. Maar er wacht na de zomer al snel een nieuw seizoen met spannende afleveringen. Genoeg cliffhangers!
Eerder verschenen op Meerdanvijftig.nl over ons pensioen:
Openingsfoto: In de schaduw van Vadertje Drees (Flickr.com/Roel Wijnants)
Recente reacties