Tot mijn middel lig ik onder de beukenhaag om Zevenblad, een hardnekkig onkruid, te verwijderen, als ik mijn naam hoor noemen. Ik wurm mezelf weer in een normale positie en loop daarbij een lelijke schram op. De buurvrouw staat bij het tuinhek; ze heeft rode tuinhandschoenen aan, er steken wat takken uit haar kapsel, haar knieën zijn met aarde besmeurd. Ze komt theedrinken en uitrusten bij een tuingesprek. We spreken over snoeien, spitten schoffelen en wieden. En over mijn favoriete tips voor een tuinboek dat ik eindeloos lees en doorblader.
1) Vaste Planten, bijna 30 jaar favoriet
Mijn favoriete tuinboekje sinds 1988. Werd in 1974! voor het eerst uitgegeven. De combinaties zijn inmiddels wat gedateerd maar de planten die in het boek genoemd worden zijn nog altijd échte aanraders voor in de tuin. Tweehonderd foto’s van de Acaena (Stekelnootje) tot de Yucca (Palmlelie) vergezeld van een korte beschrijving. Mét veertig handige lijsten; wat zijn geschikte snijbloemen, welke planten hebben steun nodig, welke planten trekken vlinders aan en nog veel meer! Wat zou het geweldig zijn als er een nieuwe, moderne, uitgave zou verschijnen.
Vaste planten door Wim Oudshoorn. ISBN 9021004429. Uitgeverij Zomer & Keuning, Groenboekerij, 1988
2) Plannen en planten, inspirerend tuinboek
De beroemde tuinarchitecten Piet Oudolf (NL) en Noel Kingsbury (GB) zijn toonaangevend op het gebied van moderne beplanting. Losser, natuurlijker en duurzaam zijn de sleutelwoorden. De prachtige foto’s in dit boek, vaak over de volle breedte van twee pagina’s inspireren om planten op een andere manier toe te passen, óók in bescheiden privé-tuinen. Dit jaar ga ik zéker naar Hummelo om in de privé-tuin en de kwekerij van het echtpaar Oudolf nog meer ideeën op te doen.
Plannen en planten, een nieuw perspectief, door Piet Oudolf en Noel Kingsbury. ISBN 9789089895493, uitgeverij Terra, 2013
3) Goede adviezen in De ontdekking van de tuin
Negentien bevlogen tuinkenners (o.a. Piet Oudolf en Romke van der Kaa) worden door tuinjournaliste Leontine Trijber geïnterviewd over hun beroep. Dat levert filosofische inzichten op (“positief denken is een voorwaarde voor het ontstaan van creativiteit”) én enthousiaste verhalen vol plantenliefde. Én goede adviezen, zo adviseert Dineke Logtenberg om de sla, vanwege de sierwaarde, eens flink dóór te laten schieten en waarschuwt Piet Oudolf de lezer om planten- en tuinboeken nooit 100% serieus te nemen! Bijna allemaal hebben ze een tuin of kwekerij die bezocht kan worden; de adressen staan in het boek.
De ontdekking van de tuin , Leontine Trijber. ISBN 97899058977212, uitgeverij Terra, 2008
4) De Geheime Tuin: genieten van tuinboek voor kinderen
Deze klassieker (1911) uit de Engelse kinderliteratuur blader ik ieder jaar wel een keer door. Weeskind Mary Lennox komt bij haar strenge oom op zijn Engelse landgoed wonen. Het verwende meisje verveelt zich te pletter totdat ze een verwilderde tuin ontdekt. Met hulp van het broertje van haar kamermeisje en haar gehandicapte neefje weet ze de tuin weer in ere te herstellen. Zelf knappen ze er óók reusachtig van op, want tuinieren komt je karakter ten goede! De nieuwste uitgave, met heel veel mooie illustraties van Inga Moore heb ík inmiddels besteld, zodat ik straks weer jaren kan genieten.
De geheime tuin door Frances Hodgson Burnett. ISBN 9789062388783, uitgeverij Christofoor, 2016
5) De getemde wildernis, onmisbaar tuinboek
“Om de wildernis naar eigen inzicht te kunnen temmen, zijn boeken onmisbaar” schrijft Romke van der Kaa in het voorwoord. Daarna gevolgd door tientallen korte, vaak humoristische, áltijd leerzame, en bijzonder relativerende korte verhalen over tuinieren. “Zonder plaatjes!” Al zijn boeken zijn geknipt om even te pauzeren van de inspanningen in de tuin. “Ik heb niet veel pretenties met dit boek; ik hoop wel dat u tijdens het lezen af en toe om uw eigen tuin, of om de mijne, zult kunnen lachen.’ Mij lukt dat in ieder geval al jaren!
De getemde wildernis door Romke van der Kaa. ISBN 9025412289, uitgeverij Contact, 2000
Zevenblad in de VS geprezen, hier verguisd
Na dit kleine intermezzo gaan de boeken dicht, er moet gewied worden. Want hoewel recent uitvoerig geprezen door mijn zus uit de Verenigde Staten, waar Zevenblad als groenblijver bij ‘the Gardener’s Supply Company’ wordt verkocht, kan ík het in mijn borders nog steeds niet erg waarderen. Hoezo is alles relatief?
Openingsfoto: Kees Rooze
Recente reacties