Het begon allemaal met de vriendinnenclub van Annette van Leeuwen (65) uit Nijmegen. De vijf vrouwen leerden elkaar kennen, omdat ze veel op de Nijmeegse basisschool van hun kinderen deden. “Eén keer in de twee weken kwamen we jaren na de basisschool nog altijd bij elkaar op de koffie.” Ze besloten iets te organiseren waaraan hun mannen ook konden meedoen. Het werd wandelen. Eerst over het Pieterpad.

Daarna volgde het Trekvogelpad, het Pelgrimpad, het Romeinse pad, het Airbornepad, het Maarten van Rossumpad en het Maas Niederrheinpad, samen meer dan 2300 kilometer…En ze zijn nog lang niet uitgewandeld.

Jaarlijks wandelen 50.000 mensen het Pieterpad

De meerderheid van de mensen die lange afstandswandelpaden (LAW’s) lopen zijn 50+, zegt men bij het NIVON ((Nederlands Instituut voor Volks Ontwikkeling en Natuurvriendenwerk). En het zijn evenveel vrouwen als mannen. Jaarlijks worden alleen van het Pieterpad al 15.000 wandelgidsen verkocht. pieterpad

Naar schatting lopen 50.000 mensen het bekendste LAW van Nederland. Voor Annette van Leeuwen is het al weer 19 jaar geleden, dat ze voor het eerst een stuk van het Pieterpad wandelde.

Nederland is altijd prachtig

De eerste zaterdag van de maand is de wandeldag van de groep. En die gaat door als meer dan de helft plus één van de mensen kunnen. “We begonnen het Pieterpad met de routes rondom Nijmegen en liepen gemiddeld 15 tot 20 kilometer per dag. Als we in het uiterste noorden of zuiden wandelden, overnachtten we daar vaak en liepen meerdere routes.” Annette ervaart tijdens het wandelen steeds weer hoe mooi Nederland is. “Je loopt  door bos, dan weer door stukken hei, het is soms heuvelachtig, vaak vlak, maar altijd prachtig. We wijzen elkaar op bijzondere dingen die we zien, zoals een aparte boom of paddenstoelen die een bijzondere groeiwijze hebben.”

Lief en leed wordt gedeeld

Soms is het ook hilarisch. Zoals die keer dat ze door Limburg liepen en het zo nat was dat ze in de modder bleven steken en elkaar eruit moesten trekken. “Ook zagen we eens een schaap dat te water was geraakt, door de dikke vacht zonk het dier langzaam weg. Toen gingen een aantal mannen op hun buik liggen om het beest eruit te trekken. We geneerden ons dood, toen we beide keren onder de modder bij onze pleisterplaats aankwamen.” Tijdens de wandelingen wordt lief en leed gedeeld. Zo liep Annette’s man de eerste tochten nog mee, maar overleed hij twaalf jaar geleden plotseling… “Ook een ander groepslid is inmiddels weduwe. Toch komen onze mannen nog steeds vaak in de gesprekken voor en dat is fijn. Momenteel ondergaat een echtpaar beiden een chemotherapiebehandeling en ook daar wordt open over gesproken.”

Ouderen meer bewegen? Dat doet Annette al jaren

De vriendengroep is zo hecht dat een deel van hen zelfs samen op vakantie gaat. Annette gaat dan ook mee met haar huidige partner Freek. Ze liep met een deel van de groep zestien keer de Vierdaagse van Nijmegen. “Wat mij betreft was afgelopen jaar de laatste keer. Maar ik hoop nog wel een keer de Vierdaagse van Marbella mee te lopen. Ook fiets ik veel met Freek, daarvoor gebruiken we de app van Route.nl. Daarnaast tennis ik nog steeds. Tegenwoordig hoor je vaak dat ouderen meer moeten bewegen, dat doen ik en mijn vriendengroep al jaren!”

Lees meer over wandelen:

Een van de 46.000 wandelaars