Voor liefhebbers van lezen staat de maand juni traditiegetrouw in het teken van het spannende boek. Zo brengt Vrij Nederland in deze maand de jaarlijkse Detective & Thrillergids uit. Het is een compleet naslagwerk met alle thrillers van het afgelopen jaar, voorzien van een beoordeling (in sterren) van de redactie. Daarnaast organiseert het CPNB vanaf vandaag; 6 juni tot en met 24 juni De Spannende Boeken Weken. In boekhandels en bibliotheken zijn er verschillende activiteiten rondom dit populaire genre. Om te beginnen wordt vanavond  de Gouden Strop uitgereikt, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

5x gouden tips

Wiette van Klingeren verslindt boeken en is dol op films. Daardoor kan ze ons Meerdanvijftigers regelmatig voorzien van gouden tips. Na de korte film “De Spelende Mens” en de langere speelfilms ‘Churchill’ en ‘Hannah’,  kiest ze nu weer voor boeken!

Chillen en thrillen met spannende boeken

De Spannende Boeken Weken zijn een goed initiatief met de zomervakantie in het vooruitzicht. Dus ook als u nog goede tips heeft voor een spannend boek; ze zijn van harte welkom! Want wat is er heerlijker dan chillen in je hangmat met een goede thriller binnen handbereik? Hier volgen vijf  van mijn favorieten, waaronder ook oudere titels. Want zeg nou eerlijk: het is pas echt misdadig als die nooit meer gelezen worden.

Akte van berouw  grote kanshebber  Gouden Strop 2018

Deze loeispannende thriller speelt zich grotendeels af in Rome waar paus Franciscus zijn leven riskeert door financiële misstanden en corruptie binnen het Vaticaan openbaar te willen maken. Martin Hochstettler, de commandant van de Zwitserse garde heeft zijn handen vol aan de beveiliging van de paus, die zich vrij onder de mensen wil begeven. Ondertussen doet de Nederlandse pastor, Jaap Hofhuis, een schokkende ontdekking. Zijn vader, met wie hij al jaren een moeizame relatie heeft, maakt op zijn sterfbed bekend dat hij één van de vele slachtoffers is van misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Jaap besluit om de dader ter verantwoording te roepen.

Een van de vijf genomineerden

Inmiddels heeft Akte van Berouw een al even spannende opvolger gekregen: Het negende gebod.

De verhaallijnen komen ingenieus samen in Akte van Berouw dat met veel vaart en humor geschreven is door Chris HoutmanNatuurlijk is dit boek één van de vijf genomineerde spannende boeken voor De Gouden Strop! Onlangs verscheen het tweede boek van Houtman; de religieuze thriller Het negende gebod. Een tweede aanrader voor in de hangmat! Uitgeverij Karakter, 2017

De echtbreker,  spanning ten top

Rene Appel heeft zijn strepen ruimschoots verdiend in thrillerland. Hij schreef bijna dertig psychologische thrillers. Twee daarvan, De Derde Persoon (1991) en Zinloos Geweld (2001) wonnen de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman, de bovengenoemde Gouden Strop.

Zóóó Nederlands

De Echtbreker is beslist één van mijn favorieten en speelt zich af tegen de achtergrond van een gezapig, beetje benauwend dorpsleven. De keurig getrouwde dominee Bart Kamphuis, valt voor de charmes van een jonge vrouw die in zijn gemeente komt wonen. Hij wil zijn herderlijke functie én zijn huwelijk met Evelien, met wie hij een zoontje heeft, niet opgeven. Wanneer Evelien ontdekt dat haar man een minnares heeft, lopen de zaken gruwelijk uit de hand. Een zeer geschikt boek om op een palmenstrand ver weg te lezen en dan te zuchten: “zóóóó Nederlands!” Uitgeverij Bert Bakker, 1999

Dag der doden, laatste deel Frieda Klein

Het echtpaar .Sean French en Nicci Gerrard schrijft al meer dan 20 jaar samen spannende boeken.

Het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French schrijft, onder de naam Nicci French, spannende thrillers en korte verhalen. Sinds Het geheugenspel (1997) verscheen ben ik een liefhebber. Het duo is wereldberoemd, veelgelezen en bekroond.

Zaak vermiste kleuter

De afgelopen acht jaar beschreven ze de avonturen van de psychotherapeute Frieda Klein. In het eerste deel, Blauwe maandag, raakt deze door haar werk betrokken in de zaak van een vermiste kleuter. Dit levert haar een vijand op, die genadeloos blijft toeslaan in haar omgeving. Frieda Klein is echter geen doorsnee type. Ze maakt zij lange wandelingen door Londen, vooral ’s nachts als ze niet kan slapen. Hoewel ze erg gesloten is, heeft ze een trouwe, kleurrijke vriendengroep. Vriendin Sasha, vriend Josef, de Oekraïense klusjesman Josef, nichtje Chloë en haar zieke vriend Reuben, hebben een groot aandeel in de verhalen.

Seriemoordenaar slaat genadeloos toe

In het zevende deel, Zondagochtend breekt aan, slaat haar achtervolger, de seriemoordenaar Dean Reeve, genadeloos toe in het vriendengroepje van Frieda. Die moet uiteindelijk onderduiken. Het achtste en laatste deel, De dag van de doden, waarin ze de definitieve confrontatie aangaat, ligt op mijn stapel vakantieboeken. Ik kan niet wachten! Ambo Anthos Uitgevers, 2018

Moord in Toscane, een middeleeuwse detective

Lapo Mosca is de speurder in dit middeleeuwse detectiveverhaal. De Italiaanse minderbroeder wordt er regelmatig door zijn abt op uit gestuurd om lastige klusjes op te knappen. Zo moet hij in het eerste verhaal, Geen been om op te staan, een heilig relikwie zien te bemachtigen. Wanneer hij bij de oevers van de rivier de Arno het dode lichaam van een vrouw ontdekt, wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt. In het tweede verhaal, Als de wolf de wolf vreet, voert de reis hem naar een dorp in Chianti. Daar heeft de plaatselijke pastoor last van spoken.

Filmisch boek

Musicoloog en cultuurhistoricus Helene Nolthenius (1920-2000), schreef deze historische romans over Lapo Mosca, die zo graag zijn neus overal insteekt. De beschreven misdaden zijn gebaseerd op historische zaken. Nolthenius schrijft bovendien bijna filmisch over middeleeuws Italië. Daarbij zijn de uitspraken en gedachten van haar hoofdfiguur zo heerlijk als de taartjes van de banketbakker. Zo denkt Lapo bij het ontvangen van een karige maaltijd:  “Goed, wie weinig stof heeft naait korte kleren.”

Het boek werd geschreven in de jaren zeventig maar is, dankzij een herdruk, nog goed verkrijgbaar. En antiquarisch natuurlijk. Een uitstekende historische thriller tijdens de vakantie in Italië! Querido, 2009

Maigret zet een val, moord in snikheet Parijs

Het standbeeld van Maigret in Delfzijl.

De Belgische Franstalige schrijver Georges Simenon (1903-1989) schreef ontelbare spannende boeken over de Parijse commissaris Maigret. Iedereen kent deze beroemde politieman, al is het maar door de vele verfilmingen. Volgens overlevering schreef Simenon de eerste, Maigret en de onbekende wreker (1931) in Delfzijl. Daar is dan ook een standbeeld van zijn titelheld te zien. Een aantal jaren geleden zijn Simenons beste werken opnieuw uitgegeven. Daaronder Maigret zet een val, uit 1955.

Een boek om in Frankrijk te lezen

Tijdens een snikhete zomer gaat Maigret op zoek naar de moordenaar van vijf vrouwen in Montmartre. Uiteindelijk zet de commissaris een slimme val om de moordenaar te pakken te krijgen. Een heerlijke boek om in Frankrijk, het liefst in Parijs, te lezen. En als het even kan in het Frans, voor het ultieme vakantiegevoel. De Bezige Bij, 2016