Zoals verwacht kreeg de romantische dramedy-musicalfilm LaLaLand (VS, regie Damien Chazelle) afgelopen zondag de meeste Oscars uitgereikt. Maar liefst 6 beeldjes sleepte deze musical, die mij in December zó enorm opvrolijkte, in de wacht. Beste actrice, beste muziek en beste regisseur, én dat zijn er nog maar drie. Geen wonder, maar wel pijnlijk, dat per abuis ook het beeldje voor de Beste Film aan LaLaLand werd uitgereikt. Maar dát beeldje moest toch echt worden afgestaan aan de indrukwekkende film Moonlight (VS, regie Barry Jenkins). Hiermee kwam Moonlight op een totaal van drie beeldjes: een zeer terechte erkenning.

LaLaLand de beste van 2016

Lalaland hoorde al in mijn rijtje beste films 2016 thuis. “Omdat ik er zo vrolijk van word”, schreef ik eind december. In deze romantische filmmusical raken een verliefde beginnend actrice en een jazzpianist  elkaar kwijt wanneer ze hun droom najagen. Heerlijke jazzy muziek van Justin Hurwitz. Een echte grootse musical productie zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden. Maar nu dus wel! La La Land! Het liefst was ik op mijn stoel gaan staan  om mee te dansen, alleen durfde ik niet.

Moonlight stond op nummer 1

Bij mijn Oscarnominaties stond Moonlight  echter op nummer 1.  Een film waar je niet alleen je ogen maar ook je oren voor open moet zetten. Vanwege de muziek, die  geen Oscar heeft gekregen maar ook heel mooi is. We volgen Chiron in drie fasen van zijn leven; als kind, als middelbare scholier en als volwassen man. Hij groeit op in een achterbuurt van Miami. Als kind wordt hij regelmatig achternagezeten door andere jongens. Van zijn aan crack verslaafde moeder krijgt hij weinig warmte en ondersteuning.

Mahershala Ali krijgt terecht een van de Oscars

De plaatselijke dealer Juan ontfermt zich over Chiron en biedt hem, samen met zijn vrouw, een warme plek waar hij zichzelf kan zijn. Juan wordt sterk gespeeld door Mahershala Ali die hiervoor terecht een Oscar  kreeg. “ Laat nooit een ander je vertellen wíe je moet zijn”, houdt Juan de tienjarige Chiron voor. Gebeurtenissen die plaatsvinden op de middelbare school, bepalen de keuzes die hij maakt in zijn volwassen leven. Het blijkt, zoals altijd, moeilijk te zijn om jezelf los te maken van je achtergrond.

Manchester by the Sea, aangrijpend drama

Manchester by the Sea, een aangrijpend drama noemde ik ook. Casey Affleck kreeg een Oscar voor de beste acteur in deze film van Kenneth Lonergan. Hij speelt
Lee Chandler, die een teruggetrokken leven leidt als conciërge in Boston. Overhaast moet hij terugkeren naar zijn geboorteplaats Manchester by the Sea wanneer zijn broer overlijdt. Lee is onaangenaam verrast, wanneer blijkt dat per testament is bepaald dat hij de zorg over zijn zeventienjarige neefje krijgt. Lee voelt zich niet in staat om deze taak op zich te nemen. Via flashbacks krijgen we zien te welke traumatische gebeurtenis het leven van Lee bepaald heeft. Een subtiel, maar aangrijpend drama met voortreffelijke auteurs, waaronder ook een mooie rol voor Michelle Williams.

En nu de Beste Kijker!

Zo, dan weet je nu welke Oscarfilms je volgens Meerdanvijftig zo snel mogelijk moet gaan zien. De prijs voor de Beste Kijker wordt niet uitgereikt; die win je per definitie altijd zelf. Na de uitreiking van deze belangrijkste filmprijzen weet je welke films je dit jaar absoluut niet moet missen. De bioscopen weten dat gelukkig ook; de bekroonde films zijn nog op veel plekken te bewonderen.

Foto: Acteurs Mahershala Ali (Moonlight) en Ryan Gosling (LaLaLand) feliciteren elkaar met hun Oscar. Flickr.com/ABC