In gezinnen worden vaak afspraken met kinderen gemaakt over het gebruik van de mobiele telefoon, tablet en spelcomputer. Maar ook opa en oma moeten een weg vinden om het gebruik van internet door hun kleinkinderen te beperken…

Veel gelezen 

Marlies Mielekamp schrijft o.a. veel gelezen verhalen over gezondheid en ook over in beweging blijven maar daarnaast is ze ook een actieve oma van 9 kleinkinderen.

Constant bezig met telefoon

‘Het lijkt wel of hun handen vastgekleefd zitten aan hun mobieltjes’, verzucht mijn dochter wel eens over haar twee pubers. Ook wij zien als onze kleinkinderen bij ons zijn, hoe ze constant bezig zijn met hun telefoon. En niet alleen de pubers ook onze jongere kleinkinderen zijn dol op onze IPad of mobieltje. Om er spelletjes op te doen of YouTube filmpjes mee te bekijken.

Smartphone en tablet zijn vooruitgang

Zelf was ik, zoals dat heet, een early adopter.  Als een van de eersten had ik een Iphone en een, toen nog, erg dure Ipad. De studenten op de Hogeschool Journalistiek waar ik gastlessen verzorgde, dromden om mij heen  om te zien hoe zo’n tablet nou precies werkte. Ik beschouw de komst van smartphone en tablet als vooruitgang. Maar vind  ook dat jongeren wel erg vaak met hun mobieltje bezig zijn. Terwijl buiten spelen, sporten en je huiswerk maken juist zo belangrijk zijn!

Gezellig skypen in plaats van huiswerk maken

Voor dat huiswerk hebben jongeren tegenwoordig simpelweg een telefoon, tablet of computer nodig. Op vrijwel alle middelbare scholen staat namelijk alle huiswerk en cijfers op internet.  Dat kan fijn zijn, omdat de ouders de voortgang zelf ook kunnen zien. Het maakt het tegelijk moeilijk  te controleren of kinderen echt wel met hun huiswerk bezig zijn. Laat je ze hun telefoon afgeven omdat ze echt moeten leren dan kan het goed zijn dat ze zeggen: ‘maar ik heb mijn laptop nodig om op Magister te kunnen kijken of er oefeningen op te doen’. En als je dan toevallig hun kamer binnenkomt, blijken ze gezellig aan het skypen te zijn!

Internetgebruik beperken

Ook bij mijn zoon heeft de oudste nu een mobiele telefoon. Omdat hij en zijn gezin in Duitsland wonen, ging hun oudste dochter op haar tiende naar de middelbare school. Daarvoor moet ze elke dag met de bus vanuit het kleine Mehr naar Kleef. Een mobieltje is dan erg fijn om bijvoorbeeld te melden dat een lesuur uitvalt en je eerder of wellicht later thuiskomt. Toen we laatst op bij hen op bezoek waren bleek dat ze haar mobieltje vijf dagen kwijt was aan papa. Ze had niet goed genoeg haar best had gedaan op een werkstuk.

Afspraken maken

Vijfjarige blij met haar roze spelletjestablet.

De lievelingswens van haar jongste zusje toen ze vijf werd, was een roze spelletjestablet. En die kreeg ze. We zien ook dat hun tienjarige zoon net als zijn neefjes dol is op het spelen van games. Ik weet dat zowel in het gezin van mijn zoon als dochter de ouders proberen het gebruik van telefoon, tablet en spelcomputer zoveel mogelijk te beperken. En ze maken daarover met de kinderen afspraken over.

Internet heeft ook voordelen

Maar ik vraag me af hoe wij als grootouders met hun mobiel- en tabletgebruik moeten omgaan. Als de oudsten voor wiskundebijles bij opa komen is het duidelijk: hun mobiel moet dan uit. Maar als ze gewoon langskomen, is het heerlijk voor ze om even te ‘bankhangen’ met hun mobieltje.

Tijdens eten koken is YouTube uitkomst

Ook bij de jongsten van beide gezinnen merken we dat ze vrijwel altijd vragen om onze IPad. Vaak zeggen we als het mooi weer is: ‘ga nou lekker naar de speeltuin of voetballen’. Of we ondernemen zelf iets met de kleinsten. Maar als ik eten aan het koken ben en ons kleinzoontje van drie vraagt of hij op internet even een YouTube filmpje mag kijken, is dat verleidelijk…
En ik zie ook voordelen: de grotere kinderen gamen onder andere met kinderen in Amerika. Zo spreken ze als tienjarigen al een aardig mondje Engels. En ons kleinzoontje kan zowel in het Nederlands als Engels tellen. Net zoals hij de kleuren in het Engels kent, dankzij de filmpjes met Engelse liedjes die hij met zijn oudste zusje bekeek. Toen mijn dochter hem onlangs een afbeelding van een nijlpaard liet zien en vroeg wat voor dier dat was, zei hij in perfect Engels: a hippopotamus…