Eindelijk is het gelukt om weer een keer af te spreken met vriendinnen. We nippen allemaal van een glaasje witte wijn, maar de gezelligheid maakt plaats voor medeleven. Allemaal 50plussers en nog aan het werk. En werk dat zo te zien langer gaat duren, dan we allemaal aan het begin van onze loopbaan hadden gedacht.  Het laatste nieuws dat de pensioenleeftijd opgerekt wordt tot 68 jaar hakt erin. Suzanne ligt er zelfs wakker van, bekent ze ruiterlijk.

Met 62 jaar weer terug in de klas

Ze begeleidt kinderen met leerproblemen op een kleine basisschool, waarvan het aantal leerlingen afneemt. Een paar maanden terug heeft het schoolbestuur daarom aan haar gevraagd of ze van haar 4-daagse werkweek ook weer een dag voor de klas kan gaan staan. En dat wil ze eigenlijk niet meer op haar 62ste. Ze is daarom gaan solliciteren bij grotere scholen, maar ze ontvangt alleen maar afwijzingen. “De voorkeur gaat uit naar een jongere, universitair geschoolde kracht”,  vertelt ze. Sommige reacties zijn zo negatief dat ze bijna aan zichzelf gaat twijfelen. En ondertussen kan ze zich dus niet langer verzetten tegen het verzoek om weer juf te worden. Want haar pensioenleeftijd raakt elk jaar verder weg en eerder ophouden is financieel geen optie.

Als het financiële plaatje van pensioenleeftijd maar klopt

Het financiële plaatje moet kloppen en dat doet het ook, in ieder geval voor de AOW-regeling van de overheid. Maar hoe zit het eigenlijk met het welzijn van de oudere werknemer, die de brug naar zijn pensioen voor zijn neus opgehaald ziet worden? Vorige week sloegen de bedrijfsartsen alarm, omdat de pensioenleeftijd wel opgerekt wordt maar er niets aan het vraagstuk wordt gedaan hoe -vooral lager opgeleide- werknemers die gezond moeten zien te bereiken.

Weekeinde is voor oudere niet voldoende om te herstellen

De werkelijkheid is dat oudere werknemers wel vaak kostbare ervaring maar niet meer de energie hebben van hun jongere collega’s. Niet alleen lichamelijk zwaar werk maar ook op onregelmatige tijden werken of de stress van opdrachten die met steeds minder mensen moet worden gedaan, gaat oudere werknemers niet in de koude kleren zitten. Het weekeinde alleen is vaak niet voldoende om te herstellen. “Ik moet er niet aan denken dat ze de seniorendagen afschaffen,” klaagde een chef een paar jaar geleden tegen me, toen hij van de voorgenomen afschaffing in de cao hoorde. “Dankzij die rustdag houd ik het net uit!”

Alsof banenpuzzel zo gemakkelijk is te leggen

Het ministerie van Sociale Zaken maakte zich er met een kerstvakantie-antwoord vanaf, na de waarschuwing van de bedrijfsartsen: “Mensen die het niet meer kunnen opbrengen, hebben de optie om hun pensioen naar voren te trekken. Tja, financieel kan niet iedereen zich dat veroorloven. Werkgevers moeten ook meer doen aan leer- en omscholingstrajecten, zodat mensen dan een andere functie in hun bedrijf kunnen krijgen,” was de strekking van het antwoord namens staatssecretaris Klijnsma. Alsof die banenpuzzel zo gemakkelijk is te leggen…

Plannen genoeg, maar uitwerking…

Er liggen wel al jaren allerlei plannen in de la liggen, zoals een triobaan-regeling voor 3 ouderen die samen 2 fulltime banen delen. Ook blijkt scholing en training significant effect te hebben op motivatie en functioneren van oudere werknemers.  Tussen 53 jaar en 67 jaar verliezen werknemers 25 procent van hun productievermogen, maar met aandacht van de werkgevers kan dat grotendeels weer worden hersteld. Helaas bleken in 2015 werkgevers nauwelijks bezig te zijn met het langer doorwerken van werknemers.

Relaxt, dan maar met minder geld

En zo kwam ik van de week een buurt- en leeftijdsgenoot tegen op het parkeerterrein. Hij keek een stuk vrolijker uit zijn ogen dan een tijdje terug. “Zooo, gaat het goed met je?” vroeg ik. “Ik heb mijn vrije dagen gebruikt om uit te rekenen of ik eerder kan stoppen,” antwoordde de interne controller op weg naar zijn auto. “En over een paar maanden, kan ik me permitteren om op te houden. Dat mijn boterham dan iets minder dik belegd is, neem ik maar voor lief. Zo’n opluchting! Sindsdien ga ik een stuk relaxter naar mijn werk.”

Openingsfoto: Feliphe-schiarolli/Unsplash