Ons brein bestaat soms uit dr.Jekyll en dr. Hyde. De ene helft zegt tegen de ander: “Laat mij hier maar lekker op de bank zitten.” De andere helft is verstandig en antwoordt: ‘Neeee, bewegen is goed voor je. Hop, naar buiten!” De meeste bezoekers van de 50PlusBeurs luisteren gelukkig naar die laatste. Of ze geven graag het gewenste antwoord aan neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder. Want er gaan veel handen in de lucht als hij op de stand van Hersenonderzoek.nl vraagt wie 7 dagen in de week een half uurtje achter elkaar zo beweegt dat zijn hart sneller slaat. “Heel, goed!” complimenteert de prof bekend van televisieprogramma’s als ‘Wij zijn ons brein.’

Doe mee aan het platform Hersenonderzoek.nl

Erik Scherder is naar de Utrechtse jaarbeurs gekomen om op Wereld Alzheimerdag (21 september) het startsein te geven voor het platform Hersenonderzoek.nl. Doelstelling is alle -Nederlandse- onderzoeken die er worden gedaan, met name naar dementie, te bundelen. Daarvoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen (50+) meedoen en zich aanmelden op de website. Gezond of met klachten, iedereen is welkom. En uw gegevens worden optimaal beschermd, verzekeren de makers van het platform.

Prikkel je brein en voorkom dementie

Vergeetachtigheid is een van de bijverschijnselen van het ouder worden. Maar de vraag: “Waar is mijn leesbril gebleven?” die vele meerdanvijftigers zichzelf stellen hoeft niet onmiddellijk de eerste aankondiging te zijn van Alzheimer. Uiteindelijk krijgt 1 op de 5 mensen de ziekte. En we kunnen zelf ook veel doen om onze hersenen scherp te houden (zodat we ons uiteindelijk toch kunnen herinneren waar we die leesbril hebben gelegd).

Verband tussen doofheid en dementie

Wie bijvoorbeeld vermoedt dat hij slechthorend aan het raken is, doet er goed aan zich te laten testen en indien nodig een gehoorapparaat aan te schaffen. Er is namelijk een verband tussen doofheid en dementie gevonden. Bewegen dus, omdat een goede bloedsomloop onze hersenen beter laten functioneren. Maar dat bewegen geldt ook voor onze hersenen. “Actief prikkelen,” aldus Erik Scherder, die zelf eigenlijk per 1 september met pensioen is maar gelukkig zijn onderzoeken aan de universiteit kan voortzetten. Een potje schaken, moedigt hij aan. Maar een kruiswoordpuzzel oplossen is ook goed voor de zogenaamde ‘witte stof’ die onze hersencellen met elkaar verbindt.

Zo lang mogelijk thuis wonen

Een slimme 50Plus jongen of meid is op de toekomst voorbereid, om een oude slogan van de overheid te gebruiken. Daarom staat Zorginnovatiewinkel op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid óók op de beurs. Want al kunnen we er veel zelf aan doen, op een gegeven moment krijgen we toch met fysieke drempels te maken. Terwijl we zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. “De helft van de mensen lopen hier langs en zeggen: ‘Oooo, daar ben ik nog helemaal niet aan toe,” vertelt Waldemar Hogewaard van Bureau Zorginnovatie. Maar die boodschap maakt hem niet minder opgewekt. “Hopelijk herinneren ze de mogelijkheden later nog.”

Retro-stand met producten van de toekomst

Waldemar Hogewaard in de stand van Zorginnovatiewinkel. Links toont een collega de Zembro.

Enthousiast leidt hij ons rond op de prachtige retro-stand waar juist de meest vooruitstrevende  -E-health- producten te vinden zijn. “Ja, ook apps voor het meten van je hartslag en bloeddruk. Of de mogelijkheid om een beeldverbinding te maken met je huisarts. Onthullend dat hier ook nog veel mensen zónder smartphone zijn. Tja, die hebben niets aan apps,” vertelt hij. Zijn collega komt mensen tegemoet die moeite hebben met het lezen van de bijsluiter van medicijnen. 80 procent zijn door www.kijksluiter.nl vertaald in animatiefilmpjes. Een stuk gemakkelijker!

Over de Zembro, Dayclock en IV Walk

En wat dachten we van de Zembro? Een handig horloge met locatiebepaling: voor mensen met dementie, diabetes en mensen die alleen wonen.  Er zit een alarmknop op. Neem de Dayclock, die niet alleen de tijd aangeeft maar ook wanneer de thuiszorg komt en een bericht van de kinderen op vakantie kan doorsturen. Twintiger Alissa Rees wierp zich nadat ze genezen was van leukemie als conceptdesigner onder andere op de verbetering van een infuus. Ze ontwierp een vest, de IV Walk waardoor patiënten zich gemakkelijker in het (zieken)huis kunnen bewegen.

In het rijtje voor de traplóóplift

Margo Emmen, toegepast gerontoloog, toont op de stand de SEM glove. Een handschoen voor mensen die door allerlei oorzaken grijpkracht hebben verloren. Een neurobionisch hulpmiddel uit de familie van het exoskelet. “Maar het meest populair is de steunkousenhulp die niets met E-health heeft te maken,” vertelt ze lachend. En de traplóóplift, zien we aan het rijtje mensen dat het uitprobeert. Want tja, zo lang mogelijk zélf bewegen blijft altijd het beste.