De stands bij de entree van de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht maken meteen duidelijk hoe breed het thema wordt geïnterpreteerd. Zo kan ik mij behagelijker voelen als ik mijn vloer isoleer. En als mijn wenkbrauwen maar goed zitten, kan ik de hele wereld aan.

Gelukkig is overal een remedie tegen

Een beetje verbaasd door het gevarieerde aanbod vervolg ik mijn eerste bezoek aan deze beurs. Gelukkig is de échte gezondheidsbranche  ook aanwezig. Voordat ik gedeprimeerd raak door alle kwalen die een mens kunnen kwellen, kan ik me al troosten met het proeven van verantwoorde chips van eigen-gezonde- fabricaat of snacks gemaakt volgens het oerdieet. Gelukkig is er overal een remedie tegen! Ik passeer een reeks glutenvrije productaanbieders. Dat is niet zo gek, want ik zie op de plattegrond dat ik me op het gebied van de Allergiebeurs bevind.

Allergiebeurs voor het eerst samen met Gezondheidsbeurs

Gezondheidsbeurs

Marlous Collins, initiatiefneemster van het Allergieplatform.

“We zijn hier voor de eerste keer op de Gezondheidsbeurs,” vertelt Marloes Collins (46) , oprichter van het Allergieplatform, een expertisecentrum op het gebied van allergie. “Het aantal Nederlanders dat aan een vorm van allergie lijdt, neemt nog steeds toe. Deels doordat het eerder herkend wordt. Deels doordat we inderdaad gevoeliger worden voor allerlei stoffen, omdat we té schoon zijn. Mijn man spoelde laatst een kipfilet onder de kraan af, toen dacht ik toch: is dat nodig?”

Het begon met dochtertje met koemelkallergie

Volgens de statistieken is 2 procent van de volwassen Nederlanders en 7 procent van de kinderen ergens allergisch voor. Zoals de inmiddels 13-jarige dochter van Marloes, bleek al snel na haar geboorte. Een koemelkallergie. Marloes, technisch commercieel medewerker bij het Erasmus UMC, verdiepte zich in de materie en rolde zo van het een in het ander. Inmiddels lopen diëtisten bij haar platform stage, verzorgt ze nascholing voor verpleegkundigen en verzorgenden maar geeft ze ook dezer dagen aan het beurspubliek haar recept voor pindasaus zonder pinda’s door.

Ergernis door onwetendheid

“Kinderen op school lesgeven in voedselbereiding? Nee, dat gaat me te ver; ze moeten al zoveel. Maar meer samen koken thuis of appeltaart maken met oma, dat helpt veel. Je zal de mensen de kost geven, die niet eens pannenkoeken kunnen bakken.” En daar ergert Marloes zich het meest aan: mensen die haar kind met koemelkallergie gewoon een kaasstengel laten eten of op een feestje tegen gasten met een glutenallergie zeggen: ‘ach joh, je kan toch wel voor een keer een gewoon gebakje eten?’ “Die hebben helemaal niet door dat mensen met een allergie ernstig ziek kunnen worden of zelfs doodgaan,” aldus Marloes.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met allergie feestjes mijden

Deze middag presenteert ze het onderzoek dat 2 diëtisten onder de hoede van het Allergieplatform hebben gedaan. Driekwart van de bijna 900 ondervraagden mijdt feestjes of andere sociale contacten vanwege de allergie. Ze ondervinden vrijwel allemaal hinder van hun kwaal, sommigen zo erg dat ze zich gemiddeld een keer per maand ziekmelden.

Lisa pleit voor plantaardig dieet

Gezondheidsbeurs

Lisa Steltenpool: “In heel Nederland zijn er maar 3 diëtisten die uitgaan van plantaardig dieet.”

Niet alleen mensen met een allergie: we moeten állemaal gezonder eten, is de stelling van diëtiste Lisa Steltenpool (24). We treffen haar op het Bloggersplein. Daar zullen de komende dagen allerlei hippe en trendy gezondheids- en foodbloggers zoals Jet van Nieuwkerk en Vivian Reijs hun verhaal doen. Lisa gaat uit van een plantaardig dieet, dat ze zelf al vanaf haar tiende volgt. En waarmee veel van onze gezondheidsproblemen kunnen verdwijnen. “Ik noem het liever geen veganisme, omdat het soms negatieve reacties oproept,” aldus Lisa, die met twee boeken ‘De vegarevolutie’ en ‘Kickstart’ aan de weg timmert.  “Het gaat erom dat je jezelf reële doelen stelt. Dus geen crashdieet om af te vallen of fanatiek aan de slag met een personal trainer. Begin met bijvoorbeeld wit brood in te ruilen voor volkoren, introduceer een paar dagen geen alcohol of spreek met jezelf 2x per week bewegen af.”

Oké, dan maar geen fitpole maar de hoelahoep

Gezondheidsbeurs

Reële doelen stellen. Voor fitte vijftiger wél hoelahoep maar polefitness is een brug te ver.

Haar verstandige advies echoot nog in mijn oren na als ik langs de stand loop, waar vrouwelijke bezoekers zich desgewenst om palen kunnen klemmen. Ik ben dan wel een fitte vijftiger maar ik kan me beter beperken tot de hoelahoep een gangetje verderop.

De Nationale Gezondheidsbeurs duurt nog tot en met zondag 5 februari.