Het avondlicht bij Kasteel Kronborg in het Deense Helsingor is prachtig. Er worden stukken uit Shakespeare’s Hamlet opgevoerd. Hamlet, de prins van Denemarken en het sfeervolle kasteel zijn immers de inspiratiebron van de Engelse dichter geweest. Met luide stem wordt aangekondigd dat het publiek zich naar een van de zalen moet begeven, waarna het spel begint. Aan de overkant van het water zie je Zweden liggen, dat per ferry is te bereiken.

Per fiets door Denemarken

Driemaal is scheepsrecht voor Kees Rooze en zijn vrouw. Twee keer eerder hadden ze zich al voorgenomen naar Denemarken te gaan en daar te fietsen. Nu is het zover, ook al deden ze het nu gedeeltelijk per auto. Eerst naar Hamburg, toen naar Kopenhagen en nu is het tijd om per fiets een ander stuk van Denemarken te verkennen.

Gek, dat niemand in zee zwemt

Denemarken

Kasteel Helsingor, inspiratiebron voor William Shakespeare

Helsingor ligt vlakbij Kopenhagen is onze volgende bestemming nadat we eerst de Deense hoofdstad en Hamburg hebben bezocht. De camping ligt aan het strand én aan een spoorlijntje. Maar gelukkig komt de dieseltrein ’s nachts niet langs. Gek, dat niemand in de zee zwemt, denken wij.  Als we 10 kilometer verderop onze teen in het water steken, weten we waarom. “Vind jij dit lekker?” vragen we elkaar als we tot onze knieën het water in zijn gelopen.

Langs naakte man en vrouw door deuropening

Denemarken

Grote K staat ook voor picknicken in het gras van museum in Louisiana.

Nee, dan kiezen we maar voor de K van de grote -en kleine- kunst in Denemarken. Want het is immers het land van mooie televisieseries als Borgen en van design. Dus springen we op onze fiets richting Louisiana en dat ligt dus niet in Amerika. Het is een prachtig ontworpen museum met moderne kunst. Bovendien heeft het een mooie beeldentuin met uitzicht over het water, waar bezoekers rondlopen, lekker op het grasveld luieren of genieten van een picknick. Behalve beelden en schilderijen zijn er ook video-presentaties Marina Abramovic en installaties van andere kunstenaars. Grappig is de naakte man en vrouw die in een deuropening staan. Om naar de volgende zaal te gaan, moet je langs hen. En dat kan niet zonder een van de twee naakten aan te raken…

Odense, stad van Hans Christian Andersen

Daarna zien we vooral oude kunst in het koninklijk paleis Fredensborg. Op onze weg ernaartoe werden we aangesproken door een man die duidelijk enige tijd in het naburige café had vertoefd. Hij stond erop ons met iets onzekere tred te begeleiden. Zodat ons niets van het prachtige paleis en dito tuinen zou ontgaan.

 

Denemarken

Odense, sprookjeachtig mooi.

De belangrijkste reden om Odense te bezoeken is natuurlijk dat het de geboortestad is van Hans Christian Andersen. Maar er zijn er nog meer te bedenken. Een prachtig park bijvoorbeeld, waar veel Odensers hun vrije tijd bij de vijvers doorbrengen. Op een zonovergoten terras speelt een jazzorkestje. De route door het park, langs de dierentuin loopt bijna tot aan het centrum.

Heilige grond op camping

Denemarken

Het Andersen-Theater in Odense.

Ter ere van Hans Christian Andersen is er een te midden van de kleurige Deense huizen een soort theatertje gemaakt. Het kan niet missen, want de sprookjesschrijver staat afgebeeld op de zijgevel. We genieten van het avondeten in de gezellige provinciestad. En het is heel duidelijk dat men apetrots is op de schrijver. Maar toch leek het ons wat overdreven dat we onze schoenen moesten uitdoen in de huiskamer van de camping. Alsof het heilige grond was, waarop Hans Christian had gelopen.

Leeuwarden na Århus

Nu is Leeuwarden culturele hoofdstad maar vorig jaar was het Århus. Vandaar dat we de 6 kilometer van de camping naar de tweede stad van Denemarken afleggen langs een aantal kunstwerken. “Er wordt daar een auto uit het water gehaald,” zeg ik tegen mijn vrouw. Maar een dag later hangt de auto nog steeds op dezelfde manier in de takels, terwijl het water eruit stroomt. Ik heb niet kunnen ontdekken hoe de kunstenaar dat voor elkaar heeft gekregen. Er waren in het kader van het culturele jaar nog meer interessante kunstwerken buiten te zien, zoals twee reusachtige tegen elkaar aangeplakte verlichte bollen.

Overheerlijke vis in Denemarken ook Kunst

Van Århus naar Ebeltoft is het maar een klein stukje rijden. We komen terecht in hotel Ebeltoft voor het diner. Het is duidelijk dat wij niet tot de hotelgasten behoren. Ook al gaan we niet in campingsmoking gekleed, onze vrijetijdsuitmonstering steekt duidelijk af. De obers heten ons echter even hartelijk welkom. En natuurlijk kun je in het oude havenstadje naar een glasmuseum. Maar wij hebben inmiddels ontdekt dat de Denen het maken van overheerlijke visgerechten inmiddels óók tot kunst hebben verheven.