De leuke documentaire ‘The golden spurtle’ over het Schotse WK Haverpap, die nu in de bioscoop draait, vestigt de aandacht op de duizenden jaar oude graansoort die het belangrijkste ingrediënt is. Inmiddels is haver als in havermelk wel bekend geraakt. Door de film moet het nu ook aan populariteit winnen in ons ontbijt. Stella Ruisch deed tijdens een workshop haverpap alvast een poging.
Die Britse ontbijtgewoonte: pap!
Porridge, haverpap; volkstammen aan de andere kant van de Noordzee beginnen er hun dag ermee. Er is genoeg dat ik niet begrijp van de Britten. En deze ontbijtgewoonte is er één van. Brrr, ik moet er niet aan denken. Mijn moeder probeerde het regelmatig aan haar kinderen te slijten. Maar de havermoutvlokken met warme melk, die ook nog eens vaak klonterde, het stukje boter dat er geel in wegsmolt: het kon me niet bekoren.
Wereldkampioen haverpap maken
Ik kan het toch niet laten dit tegen Miriam Groot, bekend als @veggiereporter, te zeggen: “Ik heb slechte herinneringen aan havermoutpap.” Aansluitend aan de uiterst vermakelijke film ‘The golden spurtle’, die als onderwerp het wereldkampioenschap haverpap heeft, krijg ik een uitnodiging om een workshop van Miriam bij te wonen. In het coronajaar 2021 deed ze spontaan mee en won het WK meteen. Sindsdien is ze fan van het evenement in het Schotse dorp Carrbridge én is ze ambassadeur van haver in Nederland. En ze vindt het stoer dat ik het toch wil proberen, want haar eigen vader heeft ze (nog) niet zo ver gekregen.
De beproeving van de haverpap
Workshop is trouwens een groot woord, want als de gasten na de voorstelling van The Golden Spurtle zich in het zaaltje in het Amsterdamse SoHo House verzamelen, staat Miriam’s pan met haverpap al op het vuur te pruttelen en zijn de schaaltjes met fruit en groente om de pap te verrijken al in een kleurrijke combinatie opgesteld. Als veteraan tussen de jongens en meisjesinfluencers is het enige ‘work’ dat ik zelf hoef te doen te luisteren naar de uitleg over haver van een dame van de ‘Meesters van de halm’ en dan de beproeving van de pap te doorstaan.

In 2026 eerste Nederlande kampioenschap
Nederlandse ondernemingsdrift juich ik van harte toe. En dat ‘De meesters van de halm’, sponsors van de workshop, hun best doen op duurzame wijze haver consumptie klaar te maken verdient een compliment. Op de website van het jonge bedrijf is er alles over te lezen. In hun enthousiasme organiseren ze in navolging van de Schotten volgend jaar zelfs voor het eerst een eigen Nederlands Kampioenschap Haverpap maken. U kunt zich er nog voor opgeven.
Een soort risotto
Ik zal me er niet gauw voor aanmelden maar het moet gezegd, de haverpap van grutten (niet geplette haverkorrels in stukjes gesneden) is in combinatie met gebakken courgettes, champignonnetjes en tomaatjes als hartige variatie en met stukjes mango, frambozen, bramen en aardbeien als zoete variant bijna lekker te noemen. Het lijkt in de bereiding van Miriam op een soort risotto. En gezond is het ook nog.
Haverarancini
Terwijl ik mijn lege schaaltje netjes terugzet, valt mijn oog op een flyer van Meester van de Halm, waar ook nog een recept op staat voor krokante haverballetjes. “Nee, dat is niet het recept waarmee Miriam Groot in 2021 het WK won (dat deed ze met haverancini)”, zegt een medewerkster. Toch maar meegenomen, want kijk; dát lijkt me nu wel écht lekker!
Recept voor havergruttenballetjes
Nodig voor 12-15 stuks:
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 250 gr. gemengde paddenstoelen, heel fijngehakt
- 1 takje tijm,
- 125 gr. havergrutten (van Meesters van de Halm….)
- 400 ml. groentebouillon
- 50 ml. witte wijn
- 2 eetl. olijfolie
- 1 theel. citroenrasp
- zout en peper naar smaak
- 40 gr. bloem
- scheutje havermelk
- 80 gr. panko.
Bereiding:
Fruit sjalot en knoflook in olijfolie. Voeg de blaadjes van het takje tijm en de paddenstoelen toe en bak 5 minuten. Doe de havergrutten erbij en bak kort mee. Voeg bouillon en witte wijn/azijn steeds in scheutjes toe en roer tot de grutten gaar zijn (ong. 30 minuten). Breng op smaak met citroenrasp, zout en peper.
Laat de risotto afkoelen, vorm 12-15 balletjes, rol ze door de bloem, havermelk en panko en frituur 3-4 minuten op 180 graden goudbruin. Even laten uitlekken op keukenpapier en direct serveren.
Meer lezen
Tja, als je dan niet van havermout houdt, wat vind je dan lekker als ontbijt. Wentelteefjes, bijvoorbeeld! Niet zo gezond maar wel goed voor het milieu als je daarvoor oud brood gebruikt. En alleen al die mooie beschuitbus is het waard om beschuit voor te kopen…En als je de sfeer van Schotse haverpap wil proeven, mis dan in de bioscoop ‘The golden spurtle’ niet.
Foto’s: ©Stella Ruisch