Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Een verkeerd aangeschaft pakje paneer leidt tot een nieuw gerecht in de keuken van Stella Ruisch: Indiase curry met bloemkool én paneer.
Paneer is geen tofoe
Mijn echtgenoot kijkt beteuterd als ik hem laat zien dat hij geen tofu uit het supermarktschap heeft gepakt maar paneer Het ziet eruit als tofoe, het is op dezelfde manier verpakt. Maar er staat Indiaas schrift op én er is nog een essentieel verschil met tofoe. Tofoe is gemaakt van soja en paneer is gemaakt van melkeiwit. Een soort kaas dus, ontdek ik als ik de halfopen gemaakte verpakking bestudeer. Paneer blijkt dan ook een naam die afgeleid is van panir, het Indiase woord voor kaas. En dat vind ik echt niet passen in de sambal goreng boontjes die ik op het menu heb staan.
Aziatisch maar dan anders
‘Weggooien dan maar?’ is de vraag. Maar dat is zonde, vinden we allebei. En zo eten we daags erna nog eens vegetarisch en Aziatisch maar dan uit een totaal andere, de Indiase keuken. Het recept voor de curry met bloemkool én paneer vind ik bij de hippevegetariër.nl als ik op internet zoek naar ‘recepten met paneer’.

Foto: Sonja Pauen
Een recept met een moeilijke en een gemakkelijke versie: alle ingrediënten van de currypasta kun je weglaten als je een potje currypasta in de supermarkt koopt.
Indiase curry met bloemkool en paneer
Nodig voor 4 personen:
- 1 kleine bloemkool, in roosjes
- 3 aardappelen, geschild en in blokjes
- 225 gr. paneer, in blokjes
- 250 ml kokosmelk
Nodig voor de currypasta:
- 3 el zonnebloemolie
- 1 witte ui
- 2 gewone tomaten
- 20 gr. cashewnoten, geweekt
- 6 teentjes knoflook
- 1 cm gember, geschild en geraspt,
- 0.25 theel.cayenne peper
- 0.5 theel. kurkuma
- 1 theel. gemalen koriander
- 1 theel. garam masala
- 1 rode peper, fijngesneden
- 2 eetl. verse koriander, grof gehakt
- 400 ml water
Neem de tijd voor de bereiding
Kook de aardappelen (ik heb ze vantevoren in blokjes gesneden) in 10 minuten en de bloemkoolroosjes in 5-8 minuten beetgaar. Als die twee opstaan, kun je alvast aan de currypasta beginnen. Ik volgde het recept van de Hippevegetariër door eerst drie bakjes met de ingrediënten klaar te zetten, dat werkt inderdaad het gemakkelijkst. Dus eerst de witte ui in de blender tot een pasta malen. Daarna de twee tomaten in grove stukken met de in een paar uur geweekte cashewnoten (weken niet vergeten, want anders kost het je je blender!). Pers de knoflooktenen uit en vermeng met de geraspte gember. In een schaaltje de kruiden mengen en de rode peper fijnsnijden.
Vroeger begon ik altijd met koken of bakken en sneed ik dan andere ingrediënten in de tussentijd fijn. Maar de tijd nemen voor koken door alvast voor te bereiden, werkt echt lekkerder, heb ik inmiddels gemerkt. Dus ja, ook de koriander alvast plukken en grof snijden, dan heb je alles klaar voor gebruik.
Een pot scheelt veel werk
Heb je niet zoveel tijd als deze pensionado, speur dan in de supermarkt naar een pot milde curry, dat scheelt veel werk maar haalt het natuurlijk niet bij de trots, de smaak en de versheid van zelf maken.
Maak eerst de currypasta door de ui op een zacht vuur gaar te laten worden. Daarna het knoflook-gember prutje. Als de geur afneemt in de pan, kan het cashew-tomatenmengsel erbij. Alles goed doorroeren en huisgenoten snuiven al de heerlijke geur op. Dit is veelbelovend! Wanneer de inhoud van je wok of pan begint te glimmen, kunnen de kruiden erbij en de 400 ml. water.
‘Goudbruin’
Terwijl de prut indikt op laag vuur, kun je de blokjes paneer bakken. Natuurlijk kan ik ‘goudbruin’ opschrijven maar de waarheid is dat ze gewoon bruin worden. Om dat aan alle kanten te laten geschieden, moeten de blokjes regelmatig worden omgedraaid.
Is de prut in de pan goed ingedikt, dan aardappelblokjes, bloemkoolroosjes, een gedeelte van de koriander en paneer erbij. Nog even 10 minuten laten trekken, de rest van de koriander erover heen strooien en opdienen maar.
Naanbrood of rijst
Naar keuze te combineren met rijst en/of naanbrood (te koop maar ook gemakkelijk zelf te maken van zelfrijzend bakmeel en volle yoghurt, wij volgen daarin het recept uit Paulines keuken).
De curry is heerlijk maar ook een vullend gerecht, dus houd je in met naanbrood en/of rijst!
Meer lezen
Deze Indiase curry met paneer is misschien wat bewerkelijk maar veel curry’s zijn klaar in een handomdraai. Zoals de rode linzencurry die Stella Ruisch eerder maakte. Maakt u de curry voor 2 personen dan is er natuurlijk weer een halve bloemkool over. Niet getreurd daar is genoeg lekkers mee te maken. Zoals siniya met bloemkool en aubergine. Of maak er een heerlijke vegaburger van!
Openingsfoto: ©Stella Ruisch